O privire asupra Clujului universitar
O privire asupra Clujului universitar

O privire asupra Clujului universitar

În interviul purtat cu rectorul și profesorul Cornel Cătoi de la USAMV

Aruncăm o privire asupra Clujul universitar. Aflăm, astfel, despre complexul universitar al USAMV, care pune la dispoziție un spațiu de agrement nu doar pentru studenții universității, ci și pentru cetățeanul de rând, care dorește o plimbare prin parc. Parte a urbei clujene, conducerea USAMV dispune de o colaborare foarte strânsă cu Primăria Municipiului, fapt pentru care obiectivele următoare urmăresc extinderea facilităților din campus. Se dorește ca acesta să fie deschis publicului larg, care să se bucure de spații de relaxare, tonete de mici dimensiuni care să asigure produse alimentare și chiar un punct de observare al orașului.

Mediul academic al Universității este unul plin de viață, recent având loc evenimentul Agronomia – reunind facultăți din Chișinău și Craiova cu un număr de 500 studenți, dar și alt grup de 500 de studenți francezi veterinari din universitățile din toată țara. Întâlnirile au presupus activități sportive și o atmosferă de distracție și bunăstare, amintind beneficiile pe care mediul universitar și colegialitatea le aduc.

În ceea ce privește interesul studenților și al viitorilor studenți pentru domeniul de medicină veterinară, rectorul Cornel Cătoi menționează că subiectul rămâne încă unul de actualitate, chiar dacă nu mai vorbim de cadrul tradițional al medicului veterinar. Schimbările din societate au dus la o cerere sporită pentru cabinete veterinare, mai ales cele destinate animalelor de companie, fapt care a dus la creșterea numărului de absolvenți, atât la nivel național, cât și internațional. De asemenea, nici celelalte domenii precum agricultură, silvicultură, horticultură etc., nu se află în pericol, fiind domenii bine împământenite în cultura românească. Singurul dezavantaj este reprezentat de lipsa continuității infrastructurilor critice aflate în afara orașelor, care se reflectă în criza personalului din aceste sectoare.

În viziunea acestuia, prezența studenților și mediul universitar reprezintă unul dintre pilonii de susținere ai orașului, tocmai datorită dinamismului pe care aceștia îl oferă citadinului. Chiar dacă universitatea ca instituție, poate îndeplini și rolul unei voci a spațiului public, rectorul îndeamnă la îmbrățișarea misiunii de educare a indivizilor, la păstrarea rolului de formator al universității, fiindcă aceasta își crește viitorii adulți ai societății. Mai mult, acesta subliniază nevoia de reformare a învățământului românesc, schimbare care ar putea fi realizată prin împrumutarea modelelor educaționale de peste hotare.

Întrebat despre părerea cu privire la o universitate metropolitană la Cluj, rectorul Cornel Cătoi transmite că nu este departe de acest gând, iar realizarea acestui fapt ar putea fi posibilă printr-un efort comun al părților decidente. Aduce în discuție și ideea unei universități naționale, cu programe de studiu pe tot cuprinsul țării, dar este fundamentală păstrarea unei proporționalități între extinderea acesteia și performanțele educaționale, deoarece foarte ușor se pot exclude diverse domenii și nevoile acestora.

Cât despre perspectivele de viitor, Clujul universitar va găzdui cu siguranță un număr crescut de studenți străini, menținându-și o bună reputație ca centru academic, științific și de obiectivitate. Fiindcă dezvoltarea orașului a fost una mult mai rapidă decât cea așteptată, iar nevoia pentru clinici veterinare tot mai moderne, spații și personal medical veterinar este prezentă, Universitatea va deschide un campus pentru animale mari la Jucu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page