Beneficiile prioritizării bunăstării în detrimentul creșterii economice în inovarea urbană. Cluj-Napoca, studiu de caz.
Beneficiile prioritizării bunăstării în detrimentul creșterii economice în inovarea urbană. Cluj-Napoca, studiu de caz.

Beneficiile prioritizării bunăstării în detrimentul creșterii economice în inovarea urbană. Cluj-Napoca, studiu de caz.

A fost publicat un nou studiu Activating Values in Urban Transitions: A novel approach to urban innovation in Romania. – Activarea valorilor în tranzițiile urbane: O nouă abordare a inovării urbane în România, care printre altele, examinează cultura inovației din Cluj-Napoca.

Studiul concluzionează că introducerea explicită a valorilor de îngrijire și încredere este esențială pentru crearea și susținerea ecosistemelor locale de inovare în contextul est european. Acesta detaliază modul în care este realizată prioritizarea acestor valori și oferă recomandări de proiectare pentru alte orașe interesate de reproducerea modelului pentru obținerea tranzițiilor juste și a bunăstării.

Publicat în timpul desfășurăriil World Urban Forum (WUF11), cea mai importantă conferință globală privind urbanizarea durabilă, care are loc la Katowice, Polonia, studiul examinează cultura inovației din Cluj-Napoca, România, un oraș intermediar vibrant și în creștere rapidă, din Europa de Est.

Studiul documentează co-crearea OurCluj, un laborator viu multisectorial, multidisciplinar, axat pe bunăstare. În mod tradițional, laboratoarele vii sunt clustere de inovare, adăpostite în cadrul guvernanței orașului, care încearcă să abordeze probleme de politici precum locuințele, educația, etc.. OurCluj este diferit, deoarece scopul său nu este progresul printr-o singură politică publică, ci prin valorile care ghidează inovația în sine. Prioritizarea acestor valori este o condiție pentru crearea de politici și programe care sunt optimizate pentru obținerea de rezultate, cum ar fi îmbunătățirea bunăstării tinerilor rezidenți ai orașului.

După cum descrie studiul, o astfel de abordare inovativă se numește laborator urban viu bazat pe valori sau VBULL (Values-Based Urban Living Laboratory). Acesta cuprinde trei activități principale care activează inovarea bazată pe valori: imaginarea viitorului, reconcilierea trecutului și distribuirea puterii. Cercetarea detaliază fiecare dintre aceste activități și analizează modul în care acestea contribuie la cultura inovării urbane, care este atât de unică în contextul est-european, cât și potențial aplicabilă orașelor din alte regiuni. Studiul se încheie cu zece recomandări de proiectare pentru practicieni, în vederea catalizării VBULL în spațiile lor. Acesta este complementat cu o activitate reflectivă cu postere artistice colorate, imaginând cadre alternative pentru inovarea urbană și comunități.

La lansarea recentă a studiului în Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a remarcat: Această contribuție este o muncă excelentă și vizionară; ne oferă lumină în unele aspecte de care avem nevoie și va face parte din strategia orașului.

Susanna Hausmann, Director de programe al Fondation Botnar, a declarat: Valorile sunt pilonii pentru construirea unor orașe și societăți rezistente, în care cetățenii, inclusiv tinerii, pot experimenta bunăstarea.

Cercetarea a fost condusă de profesorul Eric Gordon, de la Emerson College și Massachusetts Institute of Technology, în colaborare cu Barbara Bulc, supraveghetor principal al OurCluj și fondator al SDG CoLab. Arta vizuală joacă un rol central în studiu, nu doar ca vizualizare, ci ca parte a metodologiei. Fiecare interviu a fost desfășurat de un cercetător, cu o echipă de artiști care s-au ocupat de documentarea dimensiunilor afective ale conversației. Interviurile de revenire au cerut oamenilor să reflecteze asupra reprezentărilor vizuale, descoperind în mod eficient dimensiunile emoționale ale inovației. Publicația a fost proiectată de Studio Punkt.

Acest studiu reprezintă o contribuție oportună la tema centrală a WUF 11, Transforming Our Cities for a Better Urban Future – Transformarea orașelor noastre pentru un viitor urban mai bun. Acesta subliniază rolul orașelor intermediare, care se află astăzi în prim-planul creării de căi de transformare în contextul recuperarii post-COVID-19, când aproape orice presupunere despre creșterea urbană este pusă sub semnul întrebării. Cercetarea sprijină inițiativa OurCity a Fundației Botnar în mai multe orașe intermediare din Europa, Africa, America Latină și Asia.

Sursa: cluj.media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page