„Citim Împreună” într-un nou an școlar
„Citim Împreună” într-un nou an școlar

„Citim Împreună” într-un nou an școlar

Cu toate schimbările privitoare la noul an școlar (testări naționale etc.) venite imediat după devastatorii ani din pandemie, e ușor ca un părinte să se simtă anxios, pesimist sau lipsit de putere în ceea ce privește educația copilului său.

De aceea, Citim Împreună România dorește să vă reamintească faptul că dragul de învățare al copilului dumneavoastră rămâne în continuare în cea mai mare parte în mâinile dumneavoastră! Așa cum maestrul cititului împreună, Jim Trelease*, evidențiază: un copil petrece mult mai mult timp în afara școlii decât la școală. Iată câteva moduri prin care noi, ca părinți, putem să ne ajutăm copiii să îndrăgească învățarea, chiar și după pierderile provocate de pandemie, indiferent de ce reprezintă, sau nu, dragul de învățare încurajat la școală.

Cum să vă încurajați copilul să îndrăgească învățarea (chiar dacă nu îi place școala)?

8 idei pentru a insufla copiilor dragostea de a învăța**:

1) Continuați să citiți împreună! Studiile arată că unul din cele mai eficiente moduri de a ajuta un copil să IUBEASCĂ cărțile e să petreceți timp în mod regulat citind împreună, indiferent de vârstă. Dacă nu aveți încă această rutină, străduiți-vă să o formați. Puteți începe prin a citi o poezie la micul dejun, sau un paragraf din știrea zilei și puteți avansa până la a citi un capitol dintr-o carte sau o carte ilustrată înainte de culcare. Cititul împreună le amintește copiilor că aceștia iubesc poveștile și lumea cuvintelor, chiar dacă nu le place ce au de citit la momentul respectiv la școală.

2) Țineți aproape mai multe cărți decât puteți citi. (Aici ne vin bibliotecile în ajutor! Nu trebuie să cumpărați toate acele cărți. Trebuie doar să vă asigurați că aveți un abonament la bibliotecă și să o frecventați împreună cel puțin o dată pe lună.) Un copil care crește într-o casă cu cel puțin 80 de cărți va avea un nivel de literație și de numerație avansate la vârsta adultă.*** De asemenea, având la îndemână mai multe cărți decât puteți citi, veți hrăni curiozitatea și dorința de a învăța ale copilului dumneavoastră, în loc să le suprimați. (Cuvântul japonez pentru teancuri de cărți necitite e tsundoku.) ****

3) Ajutați-vă copilul să își descopere interesele și pasiunile. Încurajați-vă copilul să își dezvolte pasiunea actuală și ajutați-l să învețe cât se poate de mult despre ea, chiar dacă săptămâna viitoare aceasta va fi complet diferită.

4) Puneți-i la dispoziție experiențe fizice și experimente. „Când copiii se mișcă, ating și experimentează, aceștia învață mai bine.”

5) Arătați-I copilului, prin comportamentul dumneavostră cotidian, ce înseamnă să îndrăgești învățarea și împărtășiți-vă pasiunile actuale cu el, indiferent dacă acestea sunt să faceți pâine cu maia sau să învățați o limbă străină.

6) Există trei stiluri de învățare principale: vizual, auditiv și chinestezic. Identificați stilul de învățare al copilului dumneavoastră și ajutați-l să experimenteze cu acest stil.

7) Purtați discuții, nu țineți morală în legătură cu interesele copilului dumneavoastră. Puneți întrebări deschise și încurajați curiozitatea.

8 ) Susțineți-vă copilul și încurajați-l. Păstrați niște așteptări rezonabile față de copilul dumneavoastră și încurajați-l chiar și atunci când eșuează. Ajutați-l să învețe din experiențele dezamăgitoare. Când vă concentrați pe „dragul de învățare”, îi oferiți copilului ocazia să fie o persoană care învață toată viața, nu doar cât e la școală.

Haideți să ne ajutăm copiii îndrăgească învățarea anul acesta!

* Autor, Read-Aloud Handbook (Penguin Books, 1979)/Manualul Lecturii cu Voce Tare (Editura Litera, 2022).

** Adaptat din „7 Ways to Instill A Love of Learning in Children” de Alexandra Eidens https://biglifejournal-uk.co.uk/…/instill-love-learning…***https://bigthink.com/…/mind-brain-home-library…/…

****https://bigthink.com/neuropsych/do-i-own-too-many-books/…Ilustrație de Szabó Zelmira, Zelmirka.

Sursa: citimimpreunaromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page