Cluj Youth Event 2024, desfășurat în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a adus împreună tineri din diverse domenii și reprezentanți ai comunității, pentru a construi un cadru de dialog și acțiune pentru viitorul lor. Pe parcursul a trei zile, evenimentul a găzduit sesiuni inspiraționale sub egida Com`ON Talk, ateliere interactive și discuții menite să stimuleze implicarea activă a tinerilor în viața orașului.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de Ședința plenară a Consiliului Consultativ de Tineret, unde au fost prezentate, discutate și adoptate rezoluții esențiale pentru dezvoltarea comunității tinerilor. Aceste rezoluții reprezintă angajamente strategice ale comunității pentru susținerea, dezvoltarea și implementarea inițiativelor orientate spre bunăstarea tinerilor clujeni.
1. Creșterea participării tinerilor în luarea deciziilor la nivel de oraș – Prin crearea mai multor oportunități pentru tineri de a se implica activ în procesele decizionale ce influențează dezvoltarea urbană, această rezoluție susține consolidarea bugetării participative, activarea continuă a Consiliului Consultativ al Tinerilor și stabilirea de roluri consultative pentru tineri în instituții publice cheie, cum ar fi Consiliul Județean Cluj. De asemenea, s-a propus înființarea unui rol de viceprimar pentru tineret.
2. Creșterea finanțării publice pentru organizațiile de tineret – S-a propus o creștere anuală de 3% a sprijinului financiar destinat organizațiilor de tineret, pentru a asigura resurse adecvate în îndeplinirea obiectivelor și nevoilor comunității de tineret din Cluj.
3. Consolidarea infrastructurii pentru tineri – În scopul extinderii infrastructurii dedicate tinerilor, această rezoluție susține dezvoltarea a cel puțin 10 centre de tineret până în 2030, precum și mecanisme de colaborare care să consolideze ecosistemele de inovare socială, inclusiv prin dezvoltarea unui laborator de co-creație local OurCluj.
4. Promovarea și recunoașterea activității lucrătorilor de tineret – Se dorește o recunoaștere sporită a activității lucrătorilor de tineret, atât prin sprijin legislativ, cât și prin campanii de conștientizare publică, pentru a implementa noile prevederi din codul ocupațiilor din România.
5. Cultivarea încrederii și colaborării – Încurajarea dezvoltării de parteneriate durabile între organizațiile de tineret, sectorul privat și administrațiile locale va contribui la maximizarea resurselor și la crearea unei culturi de încredere și colaborare. 6. Prioritizarea sănătății mintale și a bunăstării tinerilor – Prin creșterea accesului la servicii de sănătate mentală și dezvoltarea unui ecosistem adaptat nevoilor tinerilor, această rezoluție susține importanța bunăstării și sănătății mintale ca piloni de bază ai implicării și dezvoltării personale a tinerilor, prescripția socio-culturală fiind o soluție plauzibilă.
De asemenea în cadrul ședinței s-a prezentat și statusul rezoluțiilor adoptate la ultima ședință plenară a consiliului:
● Dezvoltarea Aplicației YouVol – Platformă integrată pentru promovarea și coordonarea activităților de voluntariat la nivelul municipiului Cluj-Napoca, menită să faciliteze accesul tinerilor la oportunități de implicare comunitară, aplicație este în stadiu beta și urmează să fie lansată în 2025.
● Implementarea unui sistem de voluntariat inclusiv – Sistem care să încurajeze diversitatea și incluziunea în activitățile de voluntariat din oraș, asigurând acces egal pentru toate categoriile de tineri.
● Aderarea Clujului la Inițiativa Fast Track Cities – Cluj-Napoca devine al doilea oraș din România care se angajează să atingă obiectivul de zero noi infecții HIV, printr-o serie de măsuri și campanii de informare susținute la nivel local.
● Activarea Străzii Iuliu Maniu ca spațiu comunitar – Inițierea unui plan de activități și evenimente comunitare pentru strada Iuliu Maniu, destinată să devină un loc vibrant de întâlnire și interacțiune între tineri.
● Ghidul de organizare a evenimentelor publice – Crearea unui ghid integrat pentru organizarea de evenimente publice la Cluj-Napoca, oferind sprijin logistic și informațional celor care doresc să contribuie la dinamica orașului prin evenimente culturale și educative.
● Crearea unui nou spațiu pentru evenimente de tineret – Pavilionul de tineret spațiu dedicat activităților culturale și pentru tineret, pentru a susține dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din comunitate.
Activități cheie din cadrul Cluj Youth Event 2024
În cadrul evenimentului, participanții au putut participa la activități diverse, de la sesiuni inspiraționale, precum interviul „Am visat să devin campion” cu Alexandru Bologa, judoka paralimpic, la ateliere de educație financiară facilitate de Zbor Hub Cluj și până la workshop-uri de sănătatea mentală sau prim ajutor organizate împreună cu specialiștii de la School of Health.
Cluj Youth Event este un portal ce conectează tinerii, indiferent de țară. În această ediție ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe tinerii din fostele capitale europene de tineret ce au venit la Cluj pentru a învăța despre design thinking și despre cum pot prototipa soluții pentru probleme din comunitate.
Cluj Youth Event 2024 a fost implementat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, împreună cu partenerii strategici Grupul PONT. Evenimentul a fost organizat sub egida Cluj for Youth și OurCluj.
Mulțumim tuturor participanților și partenerilor pentru susținerea oferită, iar rezoluțiile adoptate constituie o bază solidă pentru viitoare inițiative de tineret la nivel local.
Sursa: Comunicat de presă