La Cluj au fost implantate, pentru prima oară în România, stimulatoare cardiace fără sondă
La Cluj au fost implantate, pentru prima oară în România, stimulatoare cardiace fără sondă

La Cluj au fost implantate, pentru prima oară în România, stimulatoare cardiace fără sondă

Premieră medicală în Cluj-Napoca. Medicii de la UMF „Iuliu Hațieganu” și Institutul Inimii au implantat, în data de 24 mai 2022, pentru prima dată în România, primele două stimulatoare cardiace fără sondă.

Echipa de la Institultul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca a fost formata din Dr. Roșianu Horia, șef lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, și Dr. Popa Iulia, în urma trainingului de pregătire teoretica și practică realizat în centrul din Bordeaux (Franța).

Operațiile au fost un succes, fără complicații sau incidente neplăcute și au fost supravegheate, în calitate de procter, de către Prof. Dr. Dariusz Jagielski din Wroclaw-Polonia, căruia medicii clujeni îi mulțumesc pentru participare și ajutorul acordat la demararea implantării stimulatoarelor cardiace fără sondă (leadless pacemakers-Medtronic MICRA transcatheter pacing systems).

Primul caz de implantare a unui stimulator fără sondă, la Cluj-Napoca, realizat de dr. Roșianu Horia

Imaginea radiologica a unuia dintre pacienții implantați cu stimulatorul leadless Medtronic MICRA, în 24 mai 2022, la Institultul Inimii Cluj-Napoca. Se observă stimulatorul fixat în ventriculul drept.

Dr. Roșianu Horia, Dr. Popa Iulia și Prof. Dr. Dariusz Jagielski

Sondele pot duce la complicații. Sistemul convențional de pacing este reprezentat de ansamblul format din stimulatorul cardiac și sondă (sau sonde atunci când se implantează stimulatoare bi sau tricamerale).

Elementele cele mai fragile din acest ansamblu sunt sondele, care pot fi implicate într-o serie de complicații:

– infecție (endocardită infecțioasă cu vegetații pe sondă) 
– fractură a întregii sonde sau doar a izolației
– dezvoltarea unei fibroze excesive la vârful sondei și realizarea unui bloc de ieșire (stimularea devine ineficientă)
– depoziționarea sondei
– perforația peretelui liber ventricular sau atrial care determină apariția tamponadei cardiace

Complicații pot să apară și la nivelul buzunarului subcutanat unde este plasat stimulatorul, ne exemplifică medicii:

– eroziuni ale pielii și extravazarea aparatului și/sau a sondelor
– infecții ale buzunarului subcutanat
– hematom de buzunar
– prejudiciul estetic poate fi considerat o posibilă neplăcere și o limitare a metodei.

Implantarea sistemelor convenționale de pacing se realizează prin abordul venos al sistemului cav superior, cel mai adesea prin intermediul venei cefalice sau, atunci când din motive anatomice acest abord nu este posibil, prin puncționarea venei subclaviculare. Acest gest se poate solda dese ori cu pneumotorace – complicație care crește mult timpul și costurile de spitalizare și poate pune în pericol viața pacientului.

Imagine cu un stimulator bicameral conectat la două sonde.

Stimulatoarele fără sondă, soluția pentru pacienții „fragili”. Acești pacienți sunt cei vârstnici, fragili sau cu diverse boli/comorbidități, precum: afecțiuni vasculare, insuficiență renală în program de dializă (cu cateter sau fistulă), diabet zaharat, sclerozari sau ocluzii venoase secundare radioterapiei pentru diverse neoplazii.

„Pentru acești pacienți și pentru a preîntâmpina apariția posibilelor complicații de la nivelul sondelor sau a buzunarului subcutanat în care este plasat stimulatorul, în ultimii ani au fost desfasurate cercetări importante și au fost depuse eforturi deosebite pentru a dezvolta și produce stimulatoare fără sondă („leadless”). Un astfel de aparat, de altfel cel mai miniaturizat și cel mai frecvent implantat în ultimii 5-6 ani în multe țări, este stimulatorul MICRA produs de firma americana Medtronic”, ne spun medicii care au efectaut primul implant de acest fel în România.

Stimulatorul MICRA este un sistem de pacing transcateter – o capsulă mică în care este înglobat tot sistemul electronic și bateria care are patru ancore din nitinol pentru fixarea directă în miocardul ventricular.

Sursa: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page