Prelegerea „Istoria migrației românești post 1989”, desfășurată la UBB
Prelegerea „Istoria migrației românești post 1989”, desfășurată la UBB

Prelegerea „Istoria migrației românești post 1989”, desfășurată la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi14 aprilie 2022, de la orele 16.00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Istoria migrației românești post 1989”, susținută de prof. István Horváth (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB).

Prezentarea este o reconstituire a dinamicii migrației din ultimele trei decenii, dar și o analiză a structurilor de oportunități și a cauzelor care au determinat o mobilitate, într-un fel fără precedent istoric, a populației din România către Occident. Modelul cauzalității cumulative a migrației românești pornește de la reconstituirea contextului demografic și socio-economic specific anului de cotitură 1989, trece în revistă contextul de schimbarea a organizării sociale a muncii din anii nouăzeci și structurarea migrației de la fapt social extraordinar la element de sistem (conturarea infrastructurii, a sistemelor de migrație, respectiv a culturii migrației).

Studium generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu.

Studium generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe și-a reluat cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Sursa: newsUBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page