UBB implementeaza proiectul “Reteaua academica de CERCETARE de excelenta STAR-UBB”. Ce implica proiectul
UBB implementeaza proiectul “Reteaua academica de CERCETARE de excelenta STAR-UBB”. Ce implica proiectul

UBB implementeaza proiectul “Reteaua academica de CERCETARE de excelenta STAR-UBB”. Ce implica proiectul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează proiectul „Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR-UBB”,  proiect de dezvoltare instituţională şi de finanţare a excelenţei din cadrul Planului naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2015-2020 (PN II). Proiectul a fost câştigat în cadrul competiţiei C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul „Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare” şi are o valoare totală de 6.834.000 lei.

Una dintre țintele acestui proiect avea ȋn vedere extinderea UBB în Cluj Innovation Park, prin realizarea unor spații de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Networking pentru șase Centre de știință (câte unul asociat fiecărei Școli Academice a UBB) și pentru Institutul STAR-UBB.

Începând cu anul 2020, la nivel de universitate s-au ȋnființat şase Şcoli Academice/de Ştiinţă (https://news.ubbcluj.ro/ubb-se-organizeaza-in-scoli-academice/): (1) Școala de științe ale naturii şi ale vieţii; (2) Școala de inginerie/tehnologie; (3) Școala de sănătate; (4) Școala de științe sociale; (5) Școala de științe umaniste şi arte și (6) Școala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/) este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional.

În aceaastă nouă etapă a acestui proiect s-au realizat și dotat spații de lucru și de dezbatere (aproximativ 310 mp) pentru studenții, cadrele didactice și cercetătorii din centrele de știință asociate Școlilor academice: (1) Centrul „Virtual Labs”, asociat Școlii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii;  (2) Centrul „Virtual & Practical Engineering”, asociat Școlii Academice de Inginerie şi Tehnologie; (3) Centrul „eHealth/tHealth”, asociat Școlii Academice de Sănătate; (4) Centrul „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale; (5) Centrul „Digital Arts & Humanities,” asociat Școlii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte;  (6) Centrul „Ethics & Sacred Musics”, asociat Școlii Academice de Teologie. De asemenea, Institutul STAR-UBB, care coordonează Centrele menționate, a primit propriul spațiu.

Primele activități de CDI și networking ale acestei rețele au ȋnceput să se desfășoare din luna septembrie 2022, atunci când acest spațiu din Cluj Innovation Park a devenit complet  funcțional. Astfel,  de exemplu, luni, 31 octombrie 2022, cu ocazia promovării și vizitării noilor spații realizate ȋn Cluj Innovation Park, ȋn cadrul activităților Centrului „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale, se va face prezentarea „Laboratorului OMiLAB-FSEGA: de la Analiza de Business la Dispozitive Inteligente”, cu accent pe rolul modelării conceptuale ȋn inovația digitală. În concluzie, suntem siguri că această rețea academică va accelera procesele de cercetare științifică multi/inter/transdisciplinareși va reprezenta un furnizor de practici academice avansate, conducând astfel la creșterea consistenței, a vizibilității și a impactului rezultatelor ştiinţifice ale UBB la nivel naţional şi internațional,

declară prof. dr. Adrian Petruşel, prorectorul UBB responsabil de activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare și doctorate.

prin acest proiect s-a realizat în Cluj Innovation Park, o reţea academică (STAR-UBB-Network) distribuită (în cele 22 de facultăție ale UBB) și multinivelară (Facultăți-Școli/Centre-Institutul STAR-UBB), care poate susține activități competitive de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare. Nu în ultimul rând, alături de autoritățile locale și de diverse companii, concentrăm astfel resurse în Cluj Innovation Park, pentru a crea un ecosistem inovativ local și regional, care va permite apoi implementarea noilor proiecte strategice ale orașului, cu anvergură națională și europeană: InfoBioNano4Health (UBB – smart specialisation) și ScienceCamp (Primărie),

a adaugat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Sursa: efainlaluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page