Violența în școli, o piedică a educației
Violența în școli, o piedică a educației

Violența în școli, o piedică a educației

Având în vedere întâmplările petrecute în urmă cu câteva zile la Şcoala Gimnazială Negreni, unde un elev din clasa a V-a a fost agresat fizic de către un cadru didactic la ora de curs, dar și cazul elevului de la Școala Gimnazială Horea, Cloșca și Crișan Turda, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj va lua toate măsurile pentru soluţionarea urgentă a problemelor şi pentru aplicarea unor măsuri concrete, care să descurajeze viitoare comportamente asemănătoare, astfel de acțiuni fiind inadmisibile.

 Dascălul trebuie să fie un model de etică şi de integritate pentru elevii săi, astfel încât mediul de învăţare să le confere acestora siguranță și protecție față de comportamente nocive, dar și condiţii optime pentru desfășurarea orelor de curs și pentru dobândirea unor competențe-cheie care ar trebui livrate de către școală.

Având în vedere îngreunarea actului educaţional generat de pandemie, tinerii întâmpină multiple dificultăţi din punct de vedere socio-emoţional, fiind martori şi chiar victime la astfel de acţiuni care le pot aduce consecinţe semnificative pe termen lung, pe plan psihologic.

De asemenea, CJE Cluj atrage atenţia asupra declaraţiei doamnei Florina Varadi, directorul şcolii Negreni, care îndreaptă vinovăţia spre elevul în cauză, punându-i acestuia eticheta de „copil problemă”, afirmaţie complet lipsită de fundament, dar și asupra atitudinii direcțiuni școlii din Turda, care nu a pus în balanță adevărata problemă din instituție.

Egalitate în șanse și drepturi, încă o necunoscută

Elevii beneficiază de drepturi egale în sistemul educaţional, iar responsabilitățile elevilor asupra comportamentului în interiorul unității de învățământ sunt deja consemnate în actele normative, fapt pentru care orice derapaj de la acestea ar trebui sancționat conform normelor regulamentare.

Ca urmare a acestora, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj s-a adresat în cursul zilei Şcolii Gimnaziale Negreni pentru a solicita urgentarea anchetei derulate de Comisia de abateri disciplinare de la nivelul instituţiei, dar şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, pentru sesizarea Comisiei județene de etică, în sensul aplicării măsurilor disciplinare care se impun.

Vom realiza toate demersurile necesare pentru ca incidentul să fie soluţionat urgent, dar şi pentru a preveni astfel de situaţii la nivelul altor instituţii de învăţământ de pe raza judeţului.

“Incidentul de la Şcoala Gimnazială Negreni este doar unul dintre cazurile în care elevii, beneficiarii primari ai sistemului educaţional sunt abuzaţi în instituţie.

În cursul zilei de astăzi, am primit o sesizare cu privire la alt caz din Turda, cu aceeași situație.

Este important să înțelegem că atitudinea necorespunzătoare a unui elev trebuie sancţionată conform regulamentelor actuale, nu prin agresiuni aplicate în stil propriu de către altcineva.

Vom face tot posibilul pentru ca aceste situaţii să fie rezolvate de urgenţă, dar şi să prevenim astfel de evenimente în alte şcoli.” a declarat Rareş Cotoi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page