13 septembrie – Nu mai ține linia ocupată
13 septembrie – Nu mai ține linia ocupată

13 septembrie – Nu mai ține linia ocupată

Marţi, 13 septembrie 2022, ora 19:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 30 si 60 lei.

regia: Adina Lazăr

Un text  inedit, scris pentru și, în mare parte, la scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, Nu mai ține linia ocupată are la bază cazul Alexandrei Măceșanu, tânăra răpită și ucisă în vara anului 2019 în Caracal. O poveste îngrozitoare în fața căreia „întreaga echipă a simțit revoltă și neputință”, dar care a trezit nevoia „de a oferi o voce unor femei ale căror tragedii ar fi putut fi evitate dacă ele ar fi fost tratate cu mai mare seriozitate atât de comunitate, cât și de autorități“, așa cum afirmă autoarea, Alexandra Felseghi. Regizoarea Adina Lazăr mărturisește că „există momente în spectacol atât de tensionate și încărcate emoțional” cu care e greu să te obișnuiești.

Vă invităm să fiți alături de noi la acest spectacol-protest împotriva „nedreptății și a încălcării drepturilor unor oameni de către alți oameni”.

Piesa face parte din Trilogia (ne)Dreptății, alături de Verde Tăiat și Nu vorbim despre asta. Alexandra Felseghi mărturisește că „am dorit să trag un semnal de alarmă care, dincolo de senzaționalul din presă, ascunde drama unor oameni, victime colaterale ale ignoranței și nepăsării. Consider că este un text și un spectacol necesar, mai ales în contextul pandemic cu care ne luptăm de mai bine de un an și jumătate, perioadă în care violența domestică s-a amplificat drastic (nu doar în România, ci și la nivel global și mai ales în lunile de lockdown). Nu mai ține linia ocupată este povestea unui copil care-și caută părinții și a unor părinți care-și caută copilul. Este o poveste a consecințelor pe care le poate avea lipsa unor modele familiale sănătoase. Este o poveste a foamei de iubire. Este o poveste a vieții incerte care poate transforma adolescentele în victime sigure ale traficului de persoane. Toate aceste povești au loc peste tot în proximitatea noastră, de cele mai multe ori trecute sub tăcere din cauza rușinii sau a neștiinței. De data asta, am ales să mă opresc și să reflectez asupra lor.”

Alexandra Felseghi este absolventă de regie a Facultății de Teatru și Film din cadrul UBB (2009) și doctor în Teatru și Artele Spectacolului cu teza O incursiune în teatrul independent – Performance și Creator Multiplu (2016). Actualmente  asistent universitar al aceleiași facultăți, dramaturg și regizor cu o susținută activitate artistică, Alexandra Felseghi a participat activ la numeroase proiecte culturale, în calitate de autor sau colaborator. Activitatea ei i-a adus o recentă nominalizare la Premiile UNITER 2021, la categoria „Cel mai bun spectacol” cu textul Verde Tăiat, pus în scenă de Adina Lazăr și premiul pentru dramaturgie, oferit de revista de teatru Scena.ro în cadrul Galei Premiilor „Sofia Nădejde”, 2021. A scris numeroase texte și scenarii dramatice focalizându-și atenția asupra subiectelor de actualitate socială, a problemelor grave și a difuncționalităților sistemice care pun în primejdie integritatea umană în România zilelor noastre.

Adina Lazăra absolvit regia la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB în anul 2016. Activează în zona teatrului independent din Cluj-Napoca și Zalău. Montează spectacole la Reactor de Creație și Experiment și la Create.Act.Enjoy. Din anul 2019, a început să lucreze în Zalău unde a regizat două spectacole: Fabrici și Uzine și Verde Tăiat (nominalizat în 2021 la premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol). Din 2020 lucrează la videoclipurile lansate în cadrul proiectului Lights On România.

În 2017 s-a aflat printre câștigătorii proiectului Fresh Start inițiat de Reactor de Creație și Experiment. În același an a câștigat locul al doilea la festivalul de teatru D-Butan-T organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Data premierei: 18 decembrie 2021

Recomandare de varsta 14+

Durata 1h 45 min.

Sursa: ilikecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page