Aplicația HelpMe arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private.
Aplicația HelpMe arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private.

Aplicația HelpMe arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private.

Primăria municipiului Cluj-Napoca – în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj – a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

  • Baza Sportivă „La Terenuri”;
  • Baza Sportivă Gheorgheni;
  • Sala polivalentă BTarena;
  • Cinema Dacia din cartierul Mănăștur;
  • Cinema Mărăști din cartierul Mărăști.

Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

  • Rectoratul UMF Cluj Napoca;
  • Centrul de Abilități Practice UMF Cluj;
  • Clinica stomatologică Stomestet;
  • Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri.

Aplicația Help me a fost creată pentru telefoanele mobile și include o hartă cu locațiile defibrilatoarelor automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private). Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență – în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

Dezvoltarea aplicației a fost realizată de către Linnify împreună cu Academia de Prim Ajutor în perioada 21-22 Octombrie 2022 în cadrul unui hackathon. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page