Arta murală, fenomenul vizual al Clujul
Arta murală, fenomenul vizual al Clujul

Arta murală, fenomenul vizual al Clujul

Dacă te decizi să iei Clujul la pas, vei avea ocazia să vezi cum pereții vorbesc..prin cuvinte sau simboluri. Și aici vorbim despre arta murală sau, cum este cunoscută printre cetățeni, arta stradală, care transformă clădirile cenușii ale orașului în adevărate opere de artă.

 În ultimii 20 de ani, arta stradală a început să prindă din ce în ce mai mult contur, începând să se organizeze concursuri pe această temă, care premiază cea mai bună pictură. Aceasta este întâlnită sub poduri, în spatele blocurilor, pe vagoanele de tren care nu mai sunt puse în funcțiune și, în general, acolo unde există spațiu care să le permită artiștilor să se desfășoare, iar cetățenii și chiar turiștii rămân surprinși la vederea acestora.

Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale”, lansat în 2021, a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale. Acesta este iluminat și pe timp de noapte, astfel că artiștii își pot desfășura munca fără a fi priviți de ochii trecătorilor.

Dacă circuli mult cu trenul sau frecventezi zona gării, sigur ai observat câteva vagoane de tren viu colorate, fiecare pictură purtând cu sine o poveste aparte.

E drept că unele vagoane și-au pierdut din culoare, din cauza ruginii, dar artiștii veterani ai zonei au grijă ca acest lucru să nu se distrugă prea curând.

Sub podul din cartierul Mărăști se găsesc ziduri aduse la viață cu ocazia evenimentului „Între graffiti și street art” din cadrul TiMAF, din 2014. Pe acestea le mai ajustează artiștii Clujului sau le completează cu propriile povești, lăsându-și amprenta pe fiecare centimetru de beton.

Și ca orice fel de artă, arta murală își spune poveștile prin culori, linii și forme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page