Într-un interviu acordat la Radio Transilvania, primarul orașului Zlatna Silviu Ponoran a povestit despre Asociația Moții Țara de Piatră, căreia îi este și președinte. Asociația reunește 5 consilii județene și localitățile care se află pe raza Munților Apuseni. Această inițiativă s-a consolidat pe nevoia de reabilitare a zonei, iar o astfel de asociație pune lucrurile în mișcare.
Mai mult, una dintre problemele cu care se confruntă această zonă este depopularea. Astfel, dorința domnului Silviu Ponoran și unul dintre obiectivele proiectului este acela de a opri mobilitatea permanentă a populației locale.
Chiar dacă la început demersurile au fost privite cu reticență, implicarea și determinarea au modificat echilibrul balanței. Dezvoltarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară avea să se materializeze și printr-o serie de investiții teritoriale integrate în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.
În urma întocmirii strategiei de dezvoltare și prezentarea acesteia la Bruxelles, inițiativa a fost cu căldură primită și apreciată, fiind prima solicitare de jos în sus, din Europa de Est, pentru zona munților Apuseni.
În ceea ce privește finanțarea, pentru 2 din cele 3 agenții de dezvoltare regională constituente au fost alocați 341 milioane euro, pentru partea socială și sănătate. Un alt subiect de interes este agricultura, iar finanțarea va veni direct de la Bruxelles, din cadrul Politicii Agricole Comune.
Printre celelalte sectoare în materie de investiții se află și infrastructura fizica, digitală, telemedicină, biodiversitate și bioeconomie, mai ales în baza potențialului pe care România îl are. Un punct de interes în viitor este și susținerea unei Fabrici de Cupru la Zlatna, considerând cuprul drept metal strategic. De asemenea, și turismul se bucură de atenție, prin obiectivele turistice alese. Se lucrează și la valorificarea unui atelier-școală, ce reunește educația vocațională, dar și spații destinate pentru carmangerie și lactate, în vederea promovării culturii gastronomice locale.
Cât despre segmentul de securitate, asociația se bucură de colaborări cu conducerile Poliției și SRI Alba, alături de Jandarmeria Montană, urmărind îmbunătățirea siguranței în toate dintre punctele UAT implicate.
Ultimul membru care s-a alăturat acestui program este Consiliul Județean Cluj, alăturându-se celor 14 primării de pe teritoriul Clujul. Mai mult, asociația se bucură de parteneriate și colaborări cu USAMV Cluj și Timișoara.
Calitatea umană rămâne, însă, pilonul esențial în ducerea la bun sfârșit a acestui parcurs de dezvoltare al Munților Apuseni.