Banca pentru alimente Cluj recrutează voluntari
Banca pentru alimente Cluj recrutează voluntari

Banca pentru alimente Cluj recrutează voluntari

Dacă Risipa Alimentară ar fi un stat, ar fi al treilea cel mai mare producător de CO2, după China și Statele Unite.”, declară Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Risipa alimentară reprezintă la momentul actual una dintre cele mai îngrijorătoare probleme. Aceasta este rezultatul comportamentului consumerist al indivizilor.

Potrivit TheWorldCounts, pe lângă pierderile care apar în procesul de producție (peste 500 milioane tone), apar pierderi și în procesele  de recoltare și depozitare (aproximativ 350 milioane de tone). 

Hrană perfect potrivită pentru consum este aruncată din magazine și gospodării, într-un procent de 35% și ținând cont că în perioada 2020-2050 populația lumii va crește cu 2 miliarde locuitori, producția ar trebui sporită cu 60%.

O soluție mai simplă este schimbarea pozitivă în comportamentul fiecăruia dintre noi. Efectele nefavorabile ale acestui fenomen se regăsesc, printre altele, în:

  • deteriorarea mediului înconjurător – prin producerea gazelor de seră;
  • fabricarea hranei presupune o mare cantitate de apă, iar risipirea acesteia înseamnă risipa resurselor de apă;
  • substanțiale consecințe economice – Națiunile Unite estimează o pierdere anuală de 750 miliarde dolari.

Mai mult, potrivit unui clasament al economiilor circulare realizat în spațiul Uniunii Europene realizat de Politico în 2018, România ocupă primul loc la generarea deșeurilor municipale, dintr-un număr de 28 state și prin urmare, locul al doilea în ceea ce privește risipa alimentară, cu o cantitate de 76 kg/locuitor, anual.

Banca pentru Alimente – Cluj

În încercarea de a face o schimbare, Banca pentru Alimente Cluj colectează și redistribuie surplusul de alimente de la diferiți agenți economici către ONG-uri care se preocupă de persoanele aflate la nevoie.

Pentru ca obiectivele să fie atinse, este nevoie de un efort colectiv din partea comunității și, astfel, face apel pentru recrutarea voluntarilor în următoarele departamente:

·       🌐 Comunicare și Social Media: Îți place să scrii povești? Noi avem multe de zis, hai să ne ajuți să le spunem tuturor!

·       💸 Fundraising: Îți place să povestești celorlalți despre cauzele în care crezi? Avem nevoie de persoane care să ne ajute să ne continuăm munca și în viitor.

·       🚚 Logistică și depozit: Ai spirit de aventură? Aici vorbim de sortare, mulți paleți, plimbări cu mașina și întâlniri cu organizațiile beneficiare la preluări. 

·       🎨 Graphic Design: Folosește-ți creativitatea în crearea imaginilor pentru promovare și multe altele!

·       🗂 Operațional: Ca în orice organizație, birocrația există iar dacă ești genul de persoană care organizează tot ce ai în cale, aici e locul tău!

·       🛒 Colecte din magazine: Anual de sărbători clienții magazinelor achiziționează produse pentru beneficiarii băncii. Poți să fi voluntar în magazin și să comunici oamenilor despre campanie (următoarea e în Decembrie).

Înscrierile se pot face până pe 15 noiembrie, la următorul link: https://forms.gle/AqJhPSGvxo2FBgnK8

Sursa: Facebook Banca pentru Alimente Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page