Caietul roșu al lui Mihai Eminescu, expus la BCU Cluj.
Caietul roșu al lui Mihai Eminescu, expus la BCU Cluj.

Caietul roșu al lui Mihai Eminescu, expus la BCU Cluj.

Faimosul caiet roșu scris de Mihai Eminescu se află expus, în aceste zile, la Bilioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Este vorba despre un caiet cu o interesantă poveste legată de istoria personală a lui Eminescu și Mitei Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu. Expoziția mai cuprinde și alte cărți, fotografii și documente din epoca lui Eminescu și a cercului Junimea.

Alături de caietul roșu, în care poate fi vazut scrisul de mână al lui Eminescu, care a transcris câteva poezii de-ale sale pentru a le dărui Mitei Kremnitz de ziua ei, în expoziție mai pot fi văzute o ediție princeps a unui volum de poezii ale lui Mihai Eminescu, dar și două ediții liliputane realizate cu ocazia unor aniversări.

Caietul roșu este unul dintre cele mai populare manuscrise din colecțiile noastre. Prezența lui la BCU Cluj se datorează profesorului Octavian Șchiau, care a intermediat donația din partea familiei Kremitz, din Germania, spre biblioteca universității din Clu. Profesorul Șchiau, în perioada în care preda în Germania, a avut ocazia să îl întâlnească pe strănepotul Mitei Kremnitz, cea care a trăit la sfârșitul secolului XIX, era contemporana lui Eminescu, a fost cumnata lui Titu Maiorescu și care a avut ocazia să ia lecții de limba română chiar de la Mihai Eminescu și să îl aibă ca oaspete în casa sa. Caietul i-a fost dăruit acesteia, în 1879, cu ocazia unei aniversări de către poet, care a considerat că e un dar potrivit pentru o tânără doamnă: să adune, să copieze o serie de poeme,d e poezii ale sale, pe care să i le ofere sub forma acestui caiet,

a spus Paula Ștefan, bibliotecar al BCU, de la secția de Colecții speciale.

Pe lângă piesele eminesciene, în expoziție mai poate fi văzută o ediție din 1880 a dramei istorice „Despot Vodă”, de Vasile Alecsandri, cu autograful autorului, dăruită de acesta Societății de lectură „Petru Maior” de la Budapesta. De asemenea, vor fi expuse și scrisori ale junimiștilor către societatea de lectură.

Expoziția mai cuprinde și un album al lui Gheorghe Sion, în care există și o fotografie originală de grup în care apare și Ion Creangă.

Cele două ediții liliputane fac parte din Colecția de carte rară a BCU Cluj. Una dintre ele a fost editată în anul 2000, la 150 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. A doua este o ediție bibliofilă a poeziei „Luceafărul”, realizată cu ocazia împlinirii centenarului publicării poemului, în 1983.

Expoziția „Eminescu și epoca lui, Cercul Juimii”, realizată de secția de Colecții Speciale a Bibiotecii Centrale Univeristare din Cluj va fi deschisă publicului de marți, 17 ianuarie și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii februarie.

Sursa: rfi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page