CARBOCHIM CLUJ-NAPOCA A FOST RELOCAT. 5 MILIOANE DE EURO INVESTIȚIE ÎN RETEHNOLOGIZARE
CARBOCHIM CLUJ-NAPOCA A FOST RELOCAT. 5 MILIOANE DE EURO INVESTIȚIE ÎN RETEHNOLOGIZARE

CARBOCHIM CLUJ-NAPOCA A FOST RELOCAT. 5 MILIOANE DE EURO INVESTIȚIE ÎN RETEHNOLOGIZARE

CARBOCHIM SA, al cărei acționar majoritar este Carbo Europe SRL, parte din grupul IULIUS, este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România.

De curând, unitatea clujeană de producție a finalizat procesul de relocare și retehnologizare, demers ce a presupus o investiție de peste 5 milioane de euro, cu obiectivul de a eficientiza activitatea industrială și de a optimiza costurile.

Noile secții oferă condiții de lucru mai bune celor aproximativ 160 de angajați, au fost achiziționate echipamente cu un grad ridicat de eficiență și consum redus, care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani, și s-au montat panouri fotovoltaice care pot asigura o economie de energie estimată la 18%. Planurile companiei prevăd o creștere cu 20% a afacerii în următorii 3 ani, ca urmare a eficientizării activității.

VIDEO – Istoria Carbochim se scrie și astăzi, într-o nouă locație

CARBOCHIM SA a fost înființat în 1949, la Cluj-Napoca. Anul trecut, a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și reziduale. 

Secțiile cu care operăm în prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, secția de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul șmirghel, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat. Celelalte secții au fost oprite încă din 1996, cum este cazul secției de carbură de siliciu și electrozi siderurgi, și din 1999, secția de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult și aveau un consum foarte mare de energie, astfel că au devenit nerentabile. Plus că s-a dezvoltat orașul în jurul fabricii și viitorul ne arăta clar că nu puteai să faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, în inima orașului. Hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii. Sunt puține fabrici în țară care au reușit să-și mențină activitatea și credem că din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atât mai mult cu cât relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oraș.

spune Viorel Popoviciu, Directorul General al CARBOCHIM SA. 

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producție să nu fie întreruptă. În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr.18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în Strada Orăștiei. Noile spații sunt adaptate activității industriale și le oferă celor aproximativ 160 de angajați un nivel de confort superior, cu mai multă lumină naturală și un mediu ambiental optim. 

Pe lângă eficientizarea costurilor, eliminând presiunea financiară a pierderilor auxiliare cu spațiile inactive, obiectivul a fost dezvoltarea competitivă a activității CARBOCHIM SA. Am optimizat întregul flux de producție, păstrând echipamentele pe care le dețineam deja și care încă mai sunt performante și aducând utilaje noi, automate sau semiautomate, care înseamnă consum mic de energie electrică și de gaz și o mai bună performanță a produselor din portofoliul nostru.

 a completat Viorel Popoviciu.

Printre noile tehnologii se numără instalații de dozare automată a granulelor abrazive, presă de 300 tone pentru corpurile abrazive (care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani) și etuve de policondensare (cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive), complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu până la 50% față de cele existente.

Panouri fotovoltaice, o economie de energie de 18%

CARBOCHIM SA a implementat şi o soluţie pentru producerea de energie din resurse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul noii locații din Bulevardul Muncii. 

Probabil suntem prima fabrică din Cluj care a instalat deja un sistem compus din aproximativ 920 de panouri fotovoltaice, aceasta fiind cea mai bună soluţie în a regulariza consumurile şi costurile. Estimăm că producţia anuală va fi 448 MWh, contribuind şi la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse convenționale.

a adăugat Directorul General al CARBOCHIM SA.  

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producție.

Despre CARBOCHIM

Fabrica CARBOCHIM a fost înființată în anul 1949. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul IULIUS, prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni).

CARBOCHIM SA este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Adresându-se unor piețe extrem de variate, CARBOCHIM SA urmărește să ofere cele mai bune produse, fabricate în baza unor tehnologii moderne, având implementat și certificat un sistem de management integrat calitate-mediu în conformitate cu cerințele standardelor ISO 9001:2015 și ISO 14001:2015.

CARBOCHIM SA produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate atât în industria prelucrătoare și construcții, cât și cu uz general.

În prezent, CARBOCHIM SA are dezvoltat un sistem de distribuție care acoperă toate zonele geografice ale țării, dar și puternice legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.

Sursa: Comunicat de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page