Ce rămâne „nespus” după a opta ediție UNTOLD?
Ce rămâne „nespus” după a opta ediție UNTOLD?

Ce rămâne „nespus” după a opta ediție UNTOLD?

Edy Chereji , co-fondatorul festivalului UNTOLD, a fost noul invitat „Îmi pasă de Cluj”. Ediția de anul acesta s-a bucurat de un record absolut în ceea ce privește numărul de participanți – numai a cea de-a doua zi a festivalului numărul celor prezenți a trecut de 100.000. De altfel, festivalul clujean a reușit să aducă în România o serie de nume sonore din industria muzicală internațională, și nu numai. Imagine Dragons au ajuns pentru prima dată în România, iar Armin van Bureen a revenit după câtiva ani de pauză și a stat până dimineață în fața publicului.

Pentru ca toate aceste lucruri, pe care le vedem la suprafață să se întâmple, este necesară o colaborare foarte strânsă cu autoritățile centrale, reprezentanții M.A.I, autoritățile locale. Numai împreună pot fi luate  măsurile necesare în vederea asigurării siguranței participanților și a bunei desfășurări a festivalului.

Edy Chereji a fost întrebat și despre câteva lămuriri cu privire la „cazul Gheboasă”, care a stârnit în mediul online un adevărat conflict, din cauza limbajului licențios pe care îl utilizează în versuri. Invitatul a vorbit despre  o ușoară exagerare a situației, având în vedere diversitatea artiștilor invitați. Pe de altă parte, cântărețul în cauză face parte dintr-un gen de muzică foarte ascultat la momentul actual.

Cred că trebuie să înțelegm că prin festival avem șansa de a ne adresa unor tineri care, dacă nu ar ajunge în festival, poate nu ar avea ocazia să descopere și alte genuri muzicale.

Având în vedere că autoritățile s-au auto-sesizat, și conducerea festivalului va analiza cele întâmplate, luând în considerare elemente precum libertatea de exprimare a actului artistic sau impactul pe care un festival îl are, dar nu vor contesta deciziile pe care CNCD le ia.

Criteriile referitoare la accesul tinerilor în cadrul festivalului sunt realizate în funcție de vârstă:

  • Adolescenții de până în 14 ani vin însoțiți, obligatoriu, de către un părinte sau tutore legale;
  • Cei între 14 – 18 ani trebuie să prezinte un consimțământ parental.

Edy Chereji clarifică așa-zisul „incendiu” a fost, de fapt, un efect pirotehnic întârziat. Nu au existat repercusiuni majore, tocmai pentru că echipele de intervenție au intervenit foarte rapid și toate organele competente au verificat dacă mai există pericole sau nu. Însă un element foarte important pe care invitatul emisiunii l-a menționat a fost calitatea și siguranța pe care decorul scenelor le reprezintă.

Decorurile din care sunt construite scenele la festival sunt făcute din materiale ignifugate. În cazul unui incendiu, materialele respective nu vor arde ca o torță.

Cert este că ediția de anul acesta a festivalului UNTOLD a fost ediția cu cei mai mulți participanți, iar în perioada următoare vor apărea și estimările oficiale cu privire la date referitoare la numărul participanților străini, angajamentele interne de reamenajare a perimetrului utilizat de festival, cât și date legate de partea financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page