Cetăți medievale în Cluj: 3 obiective turistice de poveste
Cetăți medievale în Cluj: 3 obiective turistice de poveste

Cetăți medievale în Cluj: 3 obiective turistice de poveste

Cetăți pe care le poți vizita în apropiere de Cluj

Vizitele la cetăți medievale din județul Cluj reprezintă o activitate ideală pentru weekend, fiind potrivită pentru toți cei care doresc să descopere istoria împrejurimilor sau pur și simplu să evadeze din agitația orașului în zone pitorești, încărcate de poveste. Îți prezentăm, așadar, 3 construcții medievale ale căror ziduri veghează și astăzi asupra meleagurilor noastre:

Cetatea Bologa

La aproximativ 65 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, situată la poalele masivului Vlădeasa, în satul cu același nume, dăinuie și astăzi una dintre cele mai impresionante cetăți din județul Cluj –  Cetatea Bologa.

Cu o istorie de peste 700 de ani, zidurile vechi, măcinate de negura timpului, păstrează și astăzi o fărâmă din măreția construcției de odinioară. Ridicată cu rol strategic de supraveghere a Văii Crișului Repede, fortăreața medievală reprezintă una dintre cele mai importante edificii ale județului, fiind folosită neîntrerupt timp de patru secole.

Architectural, Bologa este o cetate Cluj deosebită, fiind una dintre puținele clădiri din Transilvania care a păstrat donjonul circular. De-a lungul timpului, a suferit nenumărate schimbări și adăugiri, precum cele două turnuri semicirculare, apărute în secolele XVI – XVII și folosite pentru armele de foc.

În urma tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman, Sigismund de Luxemburg dăruiește cetatea Bologa, alături de Castelul Bran, lui Mircea cel Bătrân, domnitor al Țării Românești.

Unul dintre momentele cheie din istoria acestei fortărețe este reprezentat de secolul al XVII-lea, atunci când garnizoana cetății reușește să respingă atacul armatei otomane care, după cucerirea Oradei, și-au dorit să-și extindă ocupația.

Mai târziu, în secolul al XVIII-lea, această cetate este aruncată în aer, în timpul războiului de eliberare a Ungariei de sub dominație habsburgică. Din fericire, o mare parte dintre ziduri rămân în picioare, spunând și astăzi povestea unui trecut tumultuos. 

În perioada 2018-2020, cetatea Bologa a trecut prin lucrări de consolidare și restaurare, cu fonduri europene, prin colaborarea dintre Primăria comunei Poieni și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Cetatea Dăbâca

O altă cetate care poate fi vizitată în județul Cluj este Cetatea Dăbâca. 

Fostă cetate regală și reședință a comitatului Dăbâca, construcția este situată pe Dealul Cetăţii, pe terasa superioară a văii Lonei. Astăzi au rămas doar zidurile fundației, însă fortăreața a luat nenumărate forme de-a lungul istoriei, fiind construită în mai multe etape, după cum au descoperit arheologii. 

Astfel, construcția, inițial o simplă fortificație colectivă, a atins apogeul în secolele X-XIV, atunci când a devenit cetate de reședință a comitatului Dăbâca. Având o formă triunghiulară, cetatea era înconjurată, la început, de valuri de pământ, șanțuri de apărare și palisade de lemn. Ulterior, în secolul al XII-lea, acestea au fost înlocuite de ziduri din piatră cu turnuri și un donjon.

Invazia tătarilor din 1241-1242 reprezintă sfârșitul perioadei de glorie pentru istoria fortăreței. Cetatea Dăbâca a fost distrusă complet în timpul acestei perioade și nu a mai putut niciodată să-și redobândească statutul, rolul ei fiind preluat de către cetatea Martinuzzi din Gherla. 

Pietrele cetății Dăbâca au fost folosite pentru construcția castelului Teleki, în timp ce resturile zidurilor dăinuie și astăzi, parțial acoperite de pământ. 

Cetatea Liteni

Cunoscută, de-a lungul timpului, sub multiple denumiri (Cetatea Geczy, Cetatea Lita, Cetatea lui Gelu), cetatea Liteni se află la aproximativ 30 km de municipiul Cluj-Napoca și la doar 3 km de satul cu același nume, fiind amplasată pe o stâncă, deasupra Văii Iara.

Cetatea regală, cu un rol militar strategic, controla, împreună cu alte fortărețe din zona Transilvaniei (Cetatea Bologa din Cluj și Cetatea Colțești din Alba), una dintre arterele principale ale Drumului Sării, traseu medieval comercial utilizat pentru exportarea sării, una dintre cele mai valoroase resurse naturale ale zonei.

De-a lungul timpului, cetatea Liteni s-a aflat sub stăpânirea diferitelor personalități ale vremurilor precum Sigismund de Luxemburg, Ladislau Kán şi Ioan de Hunedoara. Prima avarie substanțială este înregistrată în 1562, atunci când, în timpul unui asediu, depozitul de pulbere, aflat în subsol, explodează. Deși este reconstruită, sub stăpânirea lui Geczy Janos, cetatea va fi locuită doar până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, urmând ca, un secol mai târziu, să fie din nou distrusă în timpul luptelor de eliberare ale Curuţilor.

Astăzi, se pot vizita doar ruinele cetății de odinioară, dar priveliștea superbă și zidurile încărcate de istorie, transformă drumeția într-o activitate de neratat!

Dacă îți dorești să descoperi istoria locurilor și să te bucuri de frumusețea comorilor ascunse ale județului, nu uita să treci pe lista ta cel puțin o cetate Cluj dintre cele menționate mai sus. Zidurile vechi încă spun povești ce merită auzite măcar o dată în drumul tău!

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism Cluj, accesează website-ul sau contactează-ne cu încredere! 

Sursa: clujturism.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page