Clujeanul Sabin Sărmaș va prezida în toamna acestui an cea mai importantă conferință la nivel mondial din domeniul telecomunicațiilor
Clujeanul Sabin Sărmaș va prezida în toamna acestui an cea mai importantă conferință la nivel mondial din domeniul telecomunicațiilor

Clujeanul Sabin Sărmaș va prezida în toamna acestui an cea mai importantă conferință la nivel mondial din domeniul telecomunicațiilor

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului – București.

Peste 2.000 de delegați din cele 193 de state membre, incluzând miniștri de resort, președinți de autorități de reglementare, reprezentanți la nivel înalt ai companiilor de profil, ai organizațiilor internaționale relevante și ai mediului academic sunt asteptați să participe la conferință. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al număului de participanți si al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizației Națiunilor Unite, în 1955.

Organizarea acestei conferințe la București aduce României o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

În calitate de țară gazdă, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrările Conferinței, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe, precum guvernanța internetului, rolul telecomunicațiilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluția tehnologiilor emergente.

Cu sprijinul Guvernului României, în iunie 2021, Ioan-Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a fost desemnat Președinte al Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 și a început procesul de pregătire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Păstrând caracterul neutru și imparțial specific unei astfel de funcții, prioritatea Președintelui PP-22 este de a se asigura că deciziile adoptate pe parcursul conferinței sunt în interesul Uniunii, al statelor membre și al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.

Consiliul UIT este format din 48 de membri, fiind forul responsabil cu supervizarea activităților curente, întocmirea rapoartelor cu privire la planificarea strategică și politici și coordonarea programelor de lucru. În prezent, România deține al șaptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului.

De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi un act normativ, respectiv Ordonanța de urgență privind unele măsuri bugetare destinate organizării și desfășurării celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, care stabilește mecanismul pentru finanțarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la București, astfel încât fiecare entitate implicată să își poată îndeplini atribuțiile proprii conform competențelor ce îi revin.

În organizarea și desfășurarea acestui eveniment sunt implicate instituții precum: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page