Clujul vrea să construiască o clădire de cercetare pentru inteligența artificială, cu peste 40 de laboratoare
Clujul vrea să construiască o clădire de cercetare pentru inteligența artificială, cu peste 40 de laboratoare

Clujul vrea să construiască o clădire de cercetare pentru inteligența artificială, cu peste 40 de laboratoare

Biroul de arhitectură Dico și Țigănaș va pune în dezbatere, în ședința din 14 iulie a Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare Teritorială (CTATU), un proiect extrem de important pentru Cluj, dar nu numai: planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unei clădiri cu peste 40 de laboratoare de cercetare pentru inteligența artificială. Este un proiect unic, cel puțin pentru Transilvania.

Potrivit memoriului tehnic care va fi prezentat în ședință, beneficiarul dorește construirea unei clădiri de cercetare în inteligență artificială cu laboratoare dedicate unor departamente ce folosesc tehnologii software și hardware, sisteme inteligente și autonome, aplicații în securitate cibernetică și spațiu, orașe inteligente și diagnosticare medicală inteligentă. Beneficiarul acestei investiții este Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

Clădirea va fi edificată pe strada Observatorului.

Amplasamentul studiat se află în cartierul Zorilor al municipiului Cluj-Napoca, pe strada Observatorului nr.2, strada pe care se află și alte corpuri de clădiri marcante ale Universității Tehnice, inclusiv campusul universitar. Terenul are trei corpuri de clădiri existente deja ancorate în colectivul comunitatii studențești ale Clujului, fiind clădiri reper, cu identități diferite, cu utilizări diferite, fiecare în parte purtând cu sine mărturia perioadei în care au fost construite.

Clădirea propusă vine ca răspuns al necesităților actuale de extindere a facilităților cu funcțiuni de cercetare. Clădirea auxiliară ei, un parcaj subteran extins pe sit sub amenajarea exterioară, o complementează cu un spațiu mare, dublu funcțional: parcare și incintă pentru teste sisteme inteligență artificială.

11.608 de metri pătrați este suprafața terenului alocat investiției.

Terenul este parțial plat, iar partea din nordul parcelei este în pantă. Accesul se face direct din strada Observatorului. Arhitecții de la Dico & Țigănaș au explicat în memoriul tehnic de ce e necesară această investiție: în acest moment Universitatea Tehnică nu deține un spațiu echipat la nivelul cerintelor actuale, care să răspundă nevoilor actuale și viitoare pentru cercetarea în domneniul Inteligenței Artificiale (IA).

Investiția va fi realizată în patru faze:
• Faza I – Clădire Laborator de Cercetare în Inteligența Artificială;
• Faza II – Amenajări exterioare;
• Faza III – Dotări laboratoare și mobilier;
• Faza IV – Reamenajare casă existentă.

Potrivit memoriului tehnic, funcțiunile vor fi distribuite după cum urmează:

  • Subsol 2: două adăposturi, depozite, spații tehnice;  
  • Subsol 1: parcaj subteran pentru autoturisme și biciclete, depozite, spații tehnice, spațiu testare;
  • Parter: recepție, atrium, alimentație publică, sală de conferințe și workshopuri, spații tehnice;
  • Etajele: laboratoare, săli ședințe, oficii, laptop bar, lounge;
  • Etaj retras: sală multifuncțională, spații tehnice, terasă circulabilă, spații tehnice.

Număr total de utilizatori: 455 persoane. Din care: cercetători, 15% vizitatori, 10 persoane întreținere + personal cafenea + recepție.

PARTERUL acomodează printr-un atrium amplu recepția și zone de primire a vizitatorilor și utilizatorilor curenți, care comunică direct cu principalele căi de circulație verticală. În principal, are încăperi multifuncționale, echipate pentru evenimente profesionale de profil similar, săli de ședințe, întâlniri, lounge și zone informale pentru folosirea laptop-ului sau discuții în cadru restrâns.

O componentă importantă a atriumului sunt gradenele dispuse central, îndreptate spre un spațiu larg pentru prezentări sau ceremonii, care este vizibil și de la etajele superioare.

ETAJELE 1-5 sunt destinate laboratoarelor de cercetare. Fiecare etaj are câte 6 laboratoare care vor deservi 12 persoane. Laboratoarele sunt dispuse câte 3 spre latura de sud sau de nord.

Conform memoriului tehnic, acestea sunt organizate în 6 departamente principale după cum urmează:

  • Departament Tehnologii Software pentru IA: 8 laboratoare
  • Departament Tehnologii Hardware pentru IA: 6 laboratoare
  • Departament Sisteme Inteligente și Autonome: 8 laboratoare
  • Departament Aplicații Inteligente în Securitate Cibernetică și Spațiu: 2 laboratoare
  • Departament Aplicații în Domeniul Oraselor Inteligente: 4 laboratoare
  • Departament Diagnosticare Medicală Inteligentă: 3 laboratoare
  • + 15 laboratoare pentru Departamentul Suport care acomodează doar câte un reprezentant.

Ce se va găsi la fiecare etaj

Etajele vor fi organizate conform principiilor de modularitate pentru a asigura o funcționalitate optimă a clădirii de cercetare în viitor, pentru a facilita adaptarea la posibile noi cerințe de dispunere si compartimentare.

În componența unui etaj intră următoarele categorii de spații: laboratoare, grupuri sanitare aferente, încăperi pentru muncă în grupuri restrânse sau individuală, sali de ședințe, diverse spații pentru activități comune și relaxare (oficiu cafea și lounge), birouri laboratoare suport și circulații.

Fiecare nivel va fi dotat cu o sală de training sau co-working, separată de zonele de laboratoare care poate fi folosită în scopuri de educație continuă sau cursuri periodice. Laboratoarele vor avea o capacitate de 12 locuri și o suprafață utilă medie de 95 metri pătrați, asigurându-se astfel confortul cercetătorilor.

Sursa: media9.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page