Construcția unui park & ride scoasă la licitație de Primăria Cluj-Napoca.
Construcția unui park & ride scoasă la licitație de Primăria Cluj-Napoca.

Construcția unui park & ride scoasă la licitație de Primăria Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a lansat la licitație construcția unui park & ride pe strada Traian Vuia, cu 863 de locuri de parcare. Contractul, cu o valoare estimată de aproape 63 de milioane de lei, ar urma să fie implementat în 12 luni.

Proiectul propune o platformă cu locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă. Pentru mijloacele de transport sunt prevăzute stații echipate cu dotările și infrastructura necesară desfășurării activităților specifice, se arată în caietul de sarcini.

Accesul a fost asigurat din strada Traian Vuia către platfoma pentru staționare și către zona de autogară. S-au amenajat spatii verzi perimetral și între locurile de parcare. În incinta amenajată au fost prevăzute 863 de locuri de parcare:
– 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati;
– 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice si hibride;
– 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
– 8 peroane pentru autobuze.

Implementarea unei facilități de tip Park&Ride și conectarea acesteia cu liniile de transport public este de așteptat să reduca traficul în oraș pe ruta analizată, fiind mai atractiv pentru cetățeni să lase în parcare autoturismul personal și să folosească transportul public. Astfel, este de așteptat ca traficul la intersecția strada Aurel Vlaicu – Piața Mărăști să se reducă, implementarea proiectului îmbunătățind, în mod indirect, condițiile de circulație în întreaga zonă estică a municipiului Cluj-Napoca.

Infrastructura de tip Park&Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos. Utilizarea parcării de către cetăţenii din Zona Metropolitană presupune scăderea numărului de deplasări în municipiul Cluj Napoca folosind autoturismul şi utilizarea în schimb a sistemului de transport public, ceea ce va genera o reducere a emisiilor de CO2, precum şi a altor emisii poluante generate de transportul rutier.

Valoarea cheltuielilor ”diverse și neprevăzute” este 5,74 de milioane de lei fără TVA și nu a fost cuprinsă în valoarea estimată a procedurii.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 martie 2023, potrivit calendarului actual din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page