Curiozități despre cartierul Mărăști sau „Orașul de Jos”
Curiozități despre cartierul Mărăști sau „Orașul de Jos”

Curiozități despre cartierul Mărăști sau „Orașul de Jos”

Mărăști, unul dintre cele mai mari cartiere ale Clujului a fost construit în perioada comunismului deoarece în zona exista un număr foarte mare de angajați care își câștigau pâinea lucrând la un combinat din apropiere. 

Cartierul s-a format în perioada 1970 – 1980, atunci când de-a lungul străzilor Aurel Vlaicu și Fabricii s-au construit numeroase blocuri. În scurt timp, casele și grădinile locuitorilor din zonă au început să fie umbrite de blocurile gri și înalte.

Istoricul Clujean Lukács József afirmă că această zonă a fost locuită încă din perioada Evului Mediu și că în secolele trecute, zona care astăzi poartă numele de „cartierul Mărăști” se numea „Orașul de Jos” tocmai din cauza faptului că se afla în aval de centrului orașului.

Poate singurul indiciu care arată această veche denumire este inscripţia de pe casa parohială a Bisericii reformate cu două turnuri, de vizavi de Regionala CFR, unde apare scris, în mai multe limbi, următorul text: Oficiul parohial reformat al Oraşului de Jos.

Afirmă istoricul Lukács József, potrivit site-ului bunadimineata.ro.

Chiar dacă în inima cartierului locuiau agricultori, muncitori și meșteșugari, în partea cartierului care se învecina cu centrul orașului locuia mica burghezie.

Cinematograful Mărăști de care ne mai bucurăm și astăzi a fost primul cinematograf gratuit din Cluj-Napoca de care se bucura un număr foarte mare de locuitori.

De asemenea, aici se găsesc și clădirile cu o arhitectură aparte, clădiri precum „blocul spray”, Biserica Penticostală Creștină „Speranța”, Biserica ortodoxă „Sfântul Ilie” etc.

Sursa: clujul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page