Eurocities 2024: Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Administrației Publice
Eurocities 2024: Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Administrației Publice

Eurocities 2024: Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Administrației Publice

Green.Innovative.Resilient

Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a rețelelor Eurocities, ce se desfășoară în perioada 29-31 Mai 2024.

Viitorul Europei se află în orașe.

Fără implicarea primarilor, care sunt cei mai apropiați de cetățeni, nu vom putea construi o Europă verde, inovatoare și rezilientă. Fără o implicare puternică a primarilor, care reprezintă nivelul de guvernare cel mai apropiat de cetățeni și cel mai de încredere pentru aceștia, nu vom putea construi o Europă verde, inovatoare și rezilientă pentru toți. De fapt, 70% din legislația legată de Pactul Verde trebuie să fie implementată în și de către orașe.

Orașele sunt, de asemenea, motoare principale pentru creativitate și inovație, prin facilitarea interacțiunilor multidisciplinare între părțile interesate din ecosistemul lor local. Și orașele sunt în prima linie atunci când vine vorba nu doar de gestionarea crizelor globale, ci și de recuperarea din acestea prin adoptarea unor moduri de viață, de deplasare, de muncă și de îngrijire mai durabile și mai incluzive. Contribuțiile orașelor la aceste schimbări sunt cruciale, deoarece proiectul european în ansamblu este amenințat dacă nu demonstrăm cetățenilor că acesta ne permite să creăm un viitor mai bun pentru toți.

Cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, Eurocities 2024 Cluj-Napoca va fi o oportunitate unică pentru liderii orașelor de a-și împărtăși experiențele și așteptările pentru următorii cinci ani, de a evidenția potențialul și angajamentul lor pentru o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă, și de a oferi viitorului Parlament și Comisiei Europene o alianță puternică pentru a modela viitorul continentului și al planetei noastre.

Diverse elemente ale programului conferinței ne vor permite să valorificăm diferitele domenii de expertiză ale rețelei noastre pentru a discuta despre modul în care orașele pot atrage și dezvolta investițiile și talentele necesare pentru a deveni mai verzi, mai inovatoare și mai reziliente. Adunarea Generală Eurocities 2024 va adopta, de asemenea, noul nostru cadru strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei. În concordanță cu accentul tematic pe inovație, evenimentul va oferi chiar ocazia de a experimenta cu unele elemente cheie ale acestei strategii, cum ar fi lansarea unui program de formare pentru viceprimari în cadrul Eurocities Academy și un parteneriat mai puternic între Eurocities și rețelele naționale ale orașelor.

Orașele ca facilitatori ai ecosistemelor și talentelor locale

Eurocities 2024 Cluj-Napoca va oferi oportunitatea de a demonstra cum orașele devin mai verzi, mai inovatoare și mai reziliente prin facilitarea creșterii ecosistemelor și talentelor locale, abordând în același timp unele dintre obstacolele pe care le întâmpină. Bazându-ne pe munca desfășurată în diferitele forumuri, grupuri de lucru și proiecte Eurocities, vom proiecta plenare, ateliere paralele, sesiuni de postere, formări și vizite la fața locului pentru a evidenția potențialul orașelor, dar și provocările pe care le întâlnesc. În unele sesiuni, scopul este de a inspira alte orașe și de a împărtăși soluții sau instrumente, în timp ce în altele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page