Evenimentele se țin lanț și în penultima lună din an. Ți-am pregătit o listă cu 11 evenimente de tot felul care vor avea loc la Cluj-Napoca în noiembrie, de la expoziții și concerte la consiliere, lectură și petreceri. Fă-ți loc liber în calendar pentru activitățile preferate.
Spectacol de teatru „Habituare”, REACTOR de creație și experiment, 3 noiembrie, 20:00 – 22:00
Spectacolul „Habituare” este despre sfârșitul unei lumi, despre împăcarea cu gândurile privind viitorul incert și neprietenos, despre raportarea la criza climatică și emoțiile individuale și colective care se conturează pe fondul dezastrelor naturale.
„Că ceva se va termina aflăm chiar la începutul spectacolului, tot ce putem să facem e să așteptăm într-un timp dilatat, fracturat, care provoacă publicul să se adapteze unui altfel de ritm.
Cei cinci performeri auto-izolaţi alternează constant între aruncarea în golul aşteptării şi umplerea golului cu povești”, se arată în descrierea spectacolului pesimist-optimist regizat de Raul Coldea.
Vârsta recomandată este de minim 16 ani. Biletele se achiziționează de aici sau de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Se mai pot cumpăra bilete și de la Librăria Humanitas de pe strada Universității 4 sau de la Cinema Florin Piersic.
„ATENȚIE: Spectacolul folosește efecte speciale: lumini cu efect stroboscopic, mașină de fum, sunete puternice și nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie și celor cu pace-maker”, avertizează organizatorii.
Queer Disco, Flying Circus Cluj, 22:00 – 5:00
Queer Sisterhood Cluj împreună cu Flying Circus invite clujenii la petreceri queer lunare.
„În prima joi a lunii ne vedem la Flying în Piața Unirii împreună cu DJ Gabi Pop”, spun cei de la Queer Sisterhood Cluj.
Intrarea costă 10 lei.
Vernisaj – REFRESH Zsuzsanna Geréb, UBB – Galeria „Paul Sima”, 3 noiembrie, 18:00
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Galeria „Paul Sima”, continuă seria de expoziții REFRESH, realizate în cadrul colaborării cu Departamentul de Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
„Noua expoziție REFRESH prezintă lucrările Zsuzsannei Geréb, al cărei univers pictural este alimentat de spectrul colocvial al vieții cotidiene.
Prin utilizarea unei palete estompate de culori, artista produce imagini la baza cărora se află comunicarea interumană uzuală. Fiecare scenă are calitatea de a fi ușor recognoscibilă, de vreme ce privitorul se regăsește adesea în posturi similare cu cele reprezentate”, se arată în descrierea evenimentului.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 3 noiembrie 2022, de la ora 18:00, în spațiul Galeriei „Paul Sima” (Clubul Casei Universitarilor, strada Emmanuel de Martonne 1). Expoziția poate fi vizitată până în data de 22 noiembrie, de luni până vineri, în intervalul orar 15:00 – 17:00. Intrarea este liberă.
Expoziție de mașini clasice, VIVO Cluj-Napoca, 4 – 13 noiembrie, 8:00 – 20:00
În perioada 4 – 13 noiembrie, clujenii sunt așteptați să descopere o expoziție inedită, cu cele mai fascinante mașini istorice din România.
„Expoziția aduce laolaltă 10 automobile, unele dintre cele mai impresionante modele europene și americane produse între anii 60‘ și 80‘ și se adresează tuturor nostalgicilor, dar și celor care vor să descopere modele clasice în realitate și să afle mai multe despre acestea”, anunță organizatorii.
Printre modelele care vor putea fi admirate la VIVO!, se află și Shelby Cobra Replica, Ford Mustang (1967), Dodge Charger R/T (1968) și Porsche 911 Targa (1972).
Pasionații se pot bucura, de asemenea, de un tur special cu Mașinistul, partener în organizarea expoziției. Tururile sunt disponibile în weekendul 4 – 6 noiembrie și 12 – 13 noiembrie, în intervalul orar 15:00 – 19:00.
Lansare la Cluj – Luminişuri. Antologie de literatură queer ecologică de Cenaclul X, Casa Tranzit, 5 noiembrie, 19:00 – 20:30
Cenaclul X lansează o nouă antologie, „Luminişuri. Antologie de literatură queer ecologică”. Aceasta reuneşte perspective asupra a ceea ce tinde să fie numit natură, în multiplele sale valențe.
„Descriem tipul acesta de texte drept literatură queer ecologică, infuzată cu perspective feministe, antispeciiste și decoloniale.
În interiorul antologiei veți găsi poeme, proze scurte și texte hibride de la Andrei Nicolae, Ceza Bularca, Alexandru Adam, Paul Dunca/Paula Dunker, Maia Serbanescu, Nóra Ugron, Victor Horațiu Troșan, Tudor Pop, Flavius Sindie, Mara Cioroianu, Alina-Elena Fluțăr, Oana Ciobanu, Gabriela Oprea, Irina Ionescu, Corina Preda, Bianca Ela, Oana Ungureanu, Ioana Bălănescu și Maria Martelli”, transmit gazdele evenimentului.
La lansare vor citi Corina Preda, Maria Martelli, Tudor Pop, Ceza Bularca, tovarasxvic și Alexandru Adam. De asemenea, se vorviziona video poeme de: Nóra Ugron, Gabriela Oprea, Oana Ciobanu, Maia Șerbănescu, Oana Ungureanu și Bianca Ela.
Consiliere și Orientare în Carieră, Casa de Cultură a Studenților, 8 noiembrie, 18:00
Pentru a aduce claritate asupra aspectelor ce țin de carieră și a demersurilor ce trebuie întreprinse spre un viitor profesional, tinerii din Cluj sunt așteptați la atelierul de „Consiliere și Orientare în Carieră”, facilitat de Dr. Oana Ghimbuluț.
„Ne întâlnim la Casa de Cultură a Studenților, sala 32 pentru a descoperi mai multe despre propriul traseul profesional. Care sunt factorii de care să ținem cont în alegerea traiectoriei profesionale, cum știm ce ne determină satisfacția profesională, ce înseamnă o decizie corectă din perspectiva carierei sunt câteva dileme pe care le abordăm împreună, alături de traiectorii profesionale posibile pentru absolvenții de psihologie.
Întâlnirea se bazează pe activități practice și fișe de lucru, așa că adu cu tine bună dispoziție și chef de introspecție”, informează facilitatoarea.
Deoarece locurile sunt limitate, pentru a participa trebuie completat formularul disponibil cu un click aici, până la sfârșitul zilei de 2 noiembrie.
Concert Vița de Vie, FORM Space, 11 noiembrie, 19:00
Vița de Vie revine să învie Clujul cu un concert de neratat la FORM Space.
Ia-ți biletul până nu se epuizează, dând un click aici.
Șezătoare cu cântec, Urania Palace (etajul 1), 14 noiembrie, 18:15 – 20:00
În Șezătoarea cu cântec, clujenii sunt invitați să își (re)descopere vocea.
„Tu ce relație ai cu vocea ta? Cât de liber te simți în exprimare? Te simți liber să-ți folosești vocea pentru a te exprima prin cântec sau prin diferite sunete? Te poți bucura de vocea ta?
Te invităm să redescoperi bucuria aceea pe care am trăit-o cu toții ca și copii, când imitam sunetele îngrijitorilor noștri și pe care mulți dintre noi am pierdut-o după ce am dobândit vorbirea.
Acum, ne întoarcem acolo și ne revendicăm și revindecăm vocea, mijlocul nostru primar de exprimare conștientă”, spun gazdele evenimentului.
În cadrul acestuia, se vor folosi forme arhaice de cântec liber, cântatul în ison, explorând capacitatea participanților de a se contopi cu sunete simple, la individual și colectiv, capacitatea de a forma armonii în mod intuitiv, prin armonizarea dintre mai multe frecvențe.
„În a doua parte vom experimenta cu cântece inspirate din tradiții străvechi, cântece pe structura chemare-răspuns (call-and-response). Prin acestea vom descoperi frumusețea dialogului între individ și grup, între eu și noi, manifestând puterea colectivă a vocii umane.
Vino alături de noi în această călătorie să sărbătorim unicitatea fiecăruia și puterea conexiunii sincere dintre noi!”, adaugă facilitatorii.
Contribuția recomandată este între 60 și 90 de lei de persoană. Accesul la eveniment se face pe bază de înscriere, completând formularul disponibil cu un click aici.
Atelierul va fi ghidat de:
- Irina Bardoczi, psiholog, instructor dansuri africane, organizator Ecstatic Dance Cluj-Napoca
- Bogdan Octav Racolţa, fondatorul proiectului Cercul Întreg şi de 13 ani dedicat full-time studiului de diferite forme de arte comunitare
Wew, expoziție de artă urbană, Cinema Dacia Cluj, 15 noiembrie, 16:00
Tothemart prezintă expoziția de pictură „Wew”, care va avea loc la Cinema Dacia în perioada 15 – 25 noiembrie, reunind lucrări semnate de Adama și colaborări ale acesteia cu artiști precum Krips, Toybox, Lupe și Rawboypick.
Expoziția propune explorarea toposului unei noi generații de artiști activând în scena artei stradale românești.
Intrarea este gratuită, iar programul este după cum urmează:
- Vernisaj 15 noiembrie: 17:00 – 20:00
- Luni – Joi: 11:00 – 17:30
- Vineri – Sâmbătă: 12:00 – 18:00
- Duminică: 12:00 – 17:00
Concert de boluri tibetane, Centrul Budist „White Mahakala” Study Group, 18 noiembrie, 19:30 – 20:30
În a doua jumătate a lunii, clujenii sunt așteptați la un concert de boluri tibetane pentru a se deconecta și a uita de stres.
„În aceste vremuri încordate, este important să încercăm ne relaxăm. Tot ceea ce trebuie să facem este să stăm în preajma vibrațiilor emise de instrumente și să lăsăm sunetele să ne pătrundă fiecare celulă, fiind conștienți de aceasta. Ele se vor duce acolo unde are nevoie fiecare persoană în parte. Sunetele și vibrațiile crează un mediu relaxant și liniștitor”, se arată în descrierea evenimentului.
Acesta va fi facilitat de Bogdan Bufnea, care a făcut cunoștință cu lumea bolurilor noi și vechi, sonorități, dar și cu făuritori și terapeuți în urmă cu 4 ani, după ce a petrecut 3 luni în Nepal și 4 luni în India.
Întâlnirea cu Tibor Balla avea să îi deschidă noi posibilități de lucru cu bolurile și vibrația în scop terapeutic și de lucru interior, iar studierea Nada Yoga (yoga sunetului) și a mantrelor cu Andre Riehl i-au adus mai multă înțelegere a profunzimilor sale.
Gongul și bolurile tibetane combat stresul și anxietatea, reglează tensiunea arterială, instaurează starea de bine și facilitează starea meditativă.
Donația recomandată este de:
- 50 lei/ședință pentru non-membri
- 15 lei/sedință pentru membri
Există 12 locuri disponibile ce se pot rezerva prin completarea formularului disponibil cu un click aici, urmând să fie confirmate după plată.
Pasionații pot deveni membri ai Centrului Budist White Mahakala FPMT Study Group printr-o donație lunară de minim 100 de lei. Mai multe informații despre membership se pot citi aici.
„Veți primi un email în data evenimentului. Vă rugăm să veniți cu 10 minute înainte de începerea evenimentului la centrul nostru din Cluj-Napoca, str. Tipografiei, nr. 18, interfon 7.
PS: Dacă sunteți răciți, vă rugăm să vă gândiți la sănătatea celorlalți participanți.
Politica noastră este să nu refuzăm pe nimeni din cauza lipsei banilor. Dacă nu vă permiteți donația sugerată și doriți să participați, vă rugăm să ne contactați”, transmit gazdele.
Acestea pot fi sunate la numărul 0755 608 729 sau contactate pe mail, la [email protected] sau [email protected].
Taraf de Caliu, FORM Space, 19 noiembrie, 19:00 – 22:00
Un concert de excepție se anunță în data de 19 noiembrie la FORM Space, unde clujenii vor avea ocazia să îi asculte live pe cei de la Taraf de Caliu, după mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii.
Aceștia sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe muzica tradițională din sudul României, fiind apreciați în întreaga lume.
Biletele se achiziționează de aici.
Sursa: cluj24.ro