Inițiativele de amploare din județul Cluj
Inițiativele de amploare din județul Cluj

Inițiativele de amploare din județul Cluj

Într-un interviu acordat pentru Îmi pasă de Cluj, Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a vorbit despre proiectele importante ale Clujului.

1. Spitalul Pediatric Monobloc Cluj

Ce se întâmplă cu Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj, proiectul care nu a prins finanțare PNRR.

E foarte frustrant pentru mine, dar cred că e frustrant și pentru toți ardelenii, care se gândesc la un moment dat că s-ar putea să aibă nevoie de serviciile medicale pe care un serviciu pediatric modern le poate oferi în caz de nevoie.

În momentul de față, Spitalul Pediatric de Copii din Cluj a devenit un spital cu o anvergură națională pentru că un procent foarte mare din beneficiarii serviciilor de asistență medicală sunt clujeni. Un spital pe care l-am construi aici ar fi pentru următorii 50 de ani ca perioadă de amortizare, dar ar deservi pacienți din întreagă Românie, dar în primul rând din Transilvania, dar ca anvergură națională din întreagă țară.

În momentul de față un spital pentru copii este o prioritate 0 și plimbatul pacienților cu salvarea dintr-un spital la altul, dintr-o secție în alta, nu mai poate avea loc în perioada în care noi trăim astăzi, când vorbim despre spitale moderne, spitale care au aparatura necesară într-un singur loc, urgențele în același loc, astfel încât intervenția de la momentul constatării unei afecțiuni până la momentul unei alte intervenții să fie realizat într-un timp foarte scurt.

În guvernarea anilor trecuți, acest spital a fost pus pe lista extinsă a proiectelor PNRR, iar la acea vreme, miniștrii sănătății au considerat că un spital de copii nu este o prioritate.

În opinia mea, un Spital Monobloc pentru Copii Monobloc este la fel de important sau chiar mai important decât Spitalul de Urgență pentru adulți pe care ni-l dorim să-l realizăm în Florești.

Făcând o muncă intensă în ultimii doi ani, parcurgând toate etapele de la studiu de fezabilitate, proiect tehnic, până la autorizație de construire, vă reamintesc că în momentul în care s-a publicat lista PNRR, Consiliul Județean Cluj era singurul care avea deja autorizație de construire și cu licitația de execuție demarată, lucru pe care cei de la București l-au ascuns permanent.

A afirmat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj

Ce înseamnă acest Spital Monobloc

Toate secțiile pe care le avem împânzite în 14 locații din oraș, vor fi concentrate într-un singur loc.

Unitatea de primiri urgențe împreună cu toate celelalte secții vor avea undeva peste 500 de paturi pentru spitalizare continuă, 50 de paturi pentru spitalizare de zi și 30 de paturi doar pentru serviciu ATI. Va avea loc de cazare pentru părinții veniți cu copiii care vor primi tratament medical și va dispune de un centru de cercetare, un spațiu unde studenții să dobândească experiență, să facă practică.

În etapa a doua vom încerca să finalizăm proiectul pe care noi l-am gândit încă de mulți ani, o maternitate în același areal pentru a crea acel Institut Mama și Copilul. Una peste alta, este o nevoie pe care Clujul o are, o nevoie pe care România o are.

Din momentul în care guvernul nu găsește resurse, va trebui ca noi să găsim acele resurse.

Spitalul se va face în câțiva ani. Și resursele financiare va trebui să le primim sau să le obținem în această formulă etapizată.

Prima Emisiune de Obligațiuni a Județului

Clujul se poate dezvolta în măsura în care găsim resurse alternative de a completa bugetul și de a putea duce mai departe investițiile pe care le avem în plan. Dacă ne dorim să stăm pe loc și să facem doar o investiție pe an, atunci ne limităm strict pe bugetul pe care îl are județul. Dacă ne dorim mai mult, și vrem să avem drumuri mai bune, spitale mai bune, scoli mai bune, trebuie să găsim resurse alternative în a completa bugetul de investiții.

Motorul principal de dezvoltare al Clujului îl reprezintă mediul de afaceri, universitățile, spitalele pentru servicii de sănătate.

Această emisiune de obligațiuni ava fi un succes deoarece oamenii vor avea credibilitatea ca aceste obligațiuni cumparate de populație, vor fi replătite către populație la termenele stabilite cu o dobândă stabilită la început, iar acțiunile vor fi pe piața de capital tranzacționate, fiind cea mai transparentă metodă în care fiecare cetățean poate să vadă de cât a cumpărat acțiunea, cu cât a evoluat, ce se întâmplă pe piața de capital, etc.

Avantaje:

  • dobânda este plătită la populație, nu la bancă;
  • se sting obligațiile pe cele două credite existente și tot ce se ia, se ia doar pentru investiții;
  • emisiunea de obligațiuni poate fi extinsă de la 6-10 ani, până la 20-30 de ani, astfel încât mai multe generații vor putea să participe la amortizarea acestor obiective.

Toți banii împrumutați prin emisiunea de obligațiuni vor merge numai pe investiții. (Continuarea dezvoltări județului.)

2. Cum poate fi valorificată zona de munte a județului Cluj?

Promovarea turismului înseamnă îmbinarea mai multor elemente care să poată să ducă împreună o promovare care să atragă turiștii.

Ce putem noi să facem ca autoritate județeană este să continuăm drumul pe partea de infrastructură și să terminăm infrastructura de bază (drumuri, apă, canalizare).
Anul viitor ne vom apropia de acest deziderat, să avem apă potabilă în toate zonele, mai ales cele montane, deoarece în restul zonelor este rezolvată această problemă, dar avem acest proiect ambițios de a racorda toți cetățenii la Rețeaua Centralizată de Apă a Județului.
Ulterior, vom da drumul la o rețea specială de canalizare prin fose ecologice care va fi finanțată și care va corespunde cu nevoile din Uniunea Europenă.
În opinia mea, un consiliu județean, o primărie, are nivelul de competență de pregătire pe care și-l permite. Iar pentru mediatizarea, promovarea și convingerea turiștilor de a veni către noi, ar trebui să se apeleze la specialiști din domeniu.

A afirmat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj

3. PNL, pe liste separate în alegeri sau în alianță?

O alianță cu PSD-ul se justifică atâta timp cât există proiecte de țară majore pe care nu le poți realiza singur.

Guvernarea pe care noi am avut-o până acum a răspuns acestui deziderat? S-a făcut această înțelegere cu PSD-ul pentru guvernare, pentru a face anumite lucruri în această țară de care se tot vorbește de 30 de ani. Dacă întrebăm românii, aceștia vor răspunde diferit, în funcție de cum au perceput această guvernare. Cei care vor fi mulțumiți și vor vedea că s-au întâmplat lucruri care nu au mai avut loc în țară, vor susține că este o guvernare bună pentru noi și că ar trebui să continui. Cei care au fost loviți de măsurile guvernului, de mărirea impozitării, taxe, cei care și-au pierdut locul de muncă, etc., vor susține că guvernarea nu a dat rezultat.

O guvernare între stângă și dreapta se justifică atâta timp cât există niște ținte foarte clare pe care tu ca și guvern să le poți pune cu termene clare ( ex: regionalizarea administrativ teritorială, construirea spitalelor regionale de urgență, finalizarea bucăților de autostradă, etc.).

O alianță stângă-dreapta, la un astfel de nivel nu se justifică decât dacă aceste proiecte de țară majore s-ar realiza pentru prima dată în România după 30 de ani, dar care într-adevăr să se realizeze. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, atunci alianța este doar pentru a rămâne la putere, fără să se mai justifice.

Interviu integral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page