Interzicerea montării centralelor de apartament la blocurile noi
Interzicerea montării centralelor de apartament la blocurile noi

Interzicerea montării centralelor de apartament la blocurile noi

Primăria orașului Cluj-Napoca dorește interzicerea montării centralelor de apartament la blocurile noi care au mai mult de 6 apartamente.

Consiliul Local a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre în acest sens.

Prevederea ar putea intra în vigoare în anul următor, anunțul fiind făcut și de primarul Emil Boc.

Dezbatere publică

Conform Strategiei pe termoficare pentru perioada 2021-2050, care se află în dezbatere publică, se dorește reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030.

Modernizarea rețelei de transport și distribuție, crearea unor insule de încălzire și integrarea energiei solare și a pompelor de căldură în sistem reprezintă doar câteva metode prin care se va atinge scopul propus.

Investițiile vor ajunge la 200 de milioane de euro, iar banii pot fi luați majoritar din fonduri europene, potrivit Strategiei.

Prima măsură este eliminarea centralelor de apartament din blocurile noi.

Planul Urbanistic General

”Chiar astăzi a fost pus în dezbatere publică modificarea regulamentului Planului Urbanistic General prin care să fie interzisă montarea de centrale termice de apartament la blocurile noi care au peste 6 apartamente. 

După ce va sta în dezbatere publică și va fi aprobat în Consiliul Local va produce și efecte imediat. 

Cel mai probabil va intra în vigoare undeva în 2022, după ce va fi aprobat proiectul de Consiliul Local

Această măsură a fost propusă în Planul de Calitatea aerului, votat acum 6 luni, este o recomandare pentru a crește calitatea aerului”, a declarat viceprimarul orașului, Dan Tarcea, pentru altă publicație de presă. 

De asemenea, clădirile respective vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire apă caldă sau la instalațiile de la scară, bloc sau cvartal. 

Având în vedere frecvența cu care se construiesc blocuri în orașul Cluj-Napoca, această măsură va avea un impact semnificativ la nivelul calității aerului.

În anul 2019 a avut loc un concurs de soluții, pe tema “Elaborarea unui MASTERPLAN / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”.

Acesta a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca, alături de Ordinul Arhitecților din România. 

În zonele respective se preconizează construirea a 15000-20000 de locuințe, conform Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană 2021-2030.

În dezbatere publică se află și Strategia locală a serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din municipiul Cluj-Napoca în perioada 2021-2031 și perspectiva 2050, care a fost elaborată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la cererea Primăriei. 

Prevederile Strategiei pot fi consultate aici.  

Între anii 2010 și 2019 au avut loc investiții de circa 41 de milioane de lei în sistemul de termoficare din Cluj-Napoca. 

La nivelul orașului, prețul la gigacalorie este de 450 de lei, dintre care 213 lei reprezintă subvenția asigurată de Primărie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page