În județul Cluj se află un muzeu unic în țară – Muzeul Bivolului.
Satul Mera din comuna Baciu are multe de arătat turiștilor. De la frumoasele ornamente din lemn de pe porți și case, până la imaginile pitorești ale dealului Dosul Mândrii și ciurdele de bivoli, la rocile de 40 de milioane de ani (celebrele straturi de Mera), la poveștile despre Ceaușescu, despre vânătoare și muncitorii străini care vin să lucreze în construcții în sat, această micuță așezare aflată la aproximativ 15 km de Cluj prezintă viața la sat în plenitudinea ei fascinantă, spectaculoasă, mustind de viață, de griji și de bucurii.
,,… Dacă nu plouă, îi bai.”
Pornind așadar din Cluj, pe direcția Zalău, drumul european E81 ghidează roțile mașinii până în satul Rădaia pentru ca mai apoi să lăsăm acest drum în spate și să intrăm pe DJ141B, care ne va conduce direct spre ,,inima” liniștită a satului Mera. Desigur, pentru cei care își doresc o altfel de călătorie există opțiunea autobuzului care face legătura între Cluj-Napoca și Mera (autobuzul M34, cu pornire din Gara mică).
Muzeul este un elogiu adus vieții țăranului din Transilvania.
Nimic nu se compară cu impresiile trăite la fața locului. Degeaba citești o mie de lucruri, dacă nu te duci să vezi cu ochii tăi. Această judecată s-a adeverit și în cazul Muzeului Bivolului. Ajunși la Muzeu, intensitatea entuziasmului creștea pe măsură ce descopeream ineditul acestei locații.
Istoria acestuia este recentă. Inaugurat în primăvara anului 2009, sub egida Asociației Primula, Muzeul Bivolului reprezintă unul dintre cele mai inedite instituții de acest fel din România. Inițiativa a aparținut domnului Gyorgy Varga, profesor de biologie și agricultură, și fost director al școlii din satul Mera.
Pe acest domn celebru în satul lui și nu numai l-am întâlnit la un eveniment care se desfășura în incinta muzeului (despre eveniment și inițiativă puteți citi aici » ,,Hai în Sat”). Cu o răbdare de dascăl și cu o simplitate cuceritoare, domnul Gyorgy Varga și-a dres vocea și pe un ton blând a început:
,, În anul 1950, în Mera erau 1500 de bivoli. Cu 200 mai mulți decât locuitorii satului. Acum sunt în jur de 160 de bivoli.”
,, Ideea înființării acestui muzeu mi-a venit pentru că părinții, bunicii mei, alături de ceilalți săteni au fost buni crescători de bivoli și după un anumit timp aceste obiecte care se văd în muzeu nu au mai fost folosite, că nu a mai fost nevoie de ele, și am zis să le păstrăm… și pentru noi… să fie un omagiu adus strămoșilor dar să vadă și urmașii. Și așa a fost…”
,, În trei ani de zile am reușit să adunăm obiectele, să transformăm acest fost grajd comunal în muzeu. Și în 2009 am inaugurat Muzeul Bivolului. Este întâiul și unicul Muzeu al Bivolului din România. …Cam 50 de familii au donat câte ceva pentru muzeu… (obiectele, n.r.) le aveau în poduri, în șură…”
,,Cel mai vechi exponat este un jug de lemn din 1880.”
,,Acestea sunt vasele în care era adus laptele de la pășune pentru că din mai și până în octombrie animalele stau la pășune și oamenii merg la muls, nu vine ciurda acasă. Așa ceva nu se întâmplă nicăieri în țara noastră, numa′ -n Mera. Pentru că pășunea este departe și animalul nu trebuie să facă drum pentru că-i în detrimentul producției de lapte. Merenii lapte au vrut pentru că laptele a fost valorificat. ”
,,Laptele a fost comercializat în primul rând în Cluj, dar a fost folosit și ca aliment pentru familii. …Laptele de bivoliță este mult mai hrănitor decât laptele de vacă.”
Ideea unei vizite la Muzeul Bivolului din Mera merită materializată cât mai curând. Dacă distanța scurtă, drumul accesibil, dorința de a ieși din oraș nu sunt motive convingătoare, vă mai putem spune că odată ajunși în această micuță localitate de lângă Cluj veți lua contact cu o lume fascinantă, în felul ei exotică, încă autentică. Veți cunoaște mult mai multe lucruri despre modul de viață a oamenilor din satele românești, dar mai ales despre creșterea bivolilor – o îndeletnicire pe care merenii o cinstesc și cu care se mândresc nespus.
Vizita la muzeu este gratuită.
Sursa: cluj.com