La Cluj-Napoca s-a lansat Hub-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina
La Cluj-Napoca s-a lansat Hub-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina

La Cluj-Napoca s-a lansat Hub-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina

Vineri, 23 septembrie, s-a lansat la Cluj-Napoca Hub-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina. Potrivit edilului Emil Boc acest HUB va facilita coordonarea lunară cu autoritățile administrației publice locale și ONG-urile din Cluj.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că acest HUB va facilita coordonarea lunară cu autoritățile administrației publice locale și ONG-urile din Cluj pentru a asigura colaborarea, complementaritatea și consolidarea capacității de a sprijini comunitatea ucraineană.

Municipiul Cluj-Napoca alături de PATRIR, ONU și UNHCR: Sprijin pentru comunitatea ucraineană din Cluj – Lansarea HUB-ului de Protecție și Suport pentru Ucraina. Clujul este solidar cu oamenii afectați de război. 

Astăzi, în Sala de sticlă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca am primit vizita reprezentanților PATRIR – Institutul Român pentru Pace și UNHCR – Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Discuțiile au vizat lansarea în Cluj-Napoca a proiectului «Casa Internațională» care va servi drept HUB de Protecție și Suport pentru comunitatea ucraineană din oraș și zona metropolitană. Proiectul va include servicii de suport juridic, consiliere economică și îndrumări privind ocuparea forței de muncă, mijloacele de trai și dezvoltarea afacerilor, precum și sprijin psihologic și consiliere pentru traume.

De asemenea, Hub-ului de Sprijin pentru Protecție a fost solicitat să faciliteze coordonarea lunară cu autoritățile administrației publice locale și ONG-urile din Cluj pentru a asigura colaborarea, complementaritatea și consolidarea capacității de a sprijini comunitatea ucraineană din Cluj. În acest scop PATRIR va oferi, de asemenea, instruire personalizată și servicii de asistență pentru autoritățile locale și de stat pentru a sprijini refugiații ucraineni. În paralel, vor lucra cu refugiații din Ucraina pentru a sprijini dezvoltarea unui «consiliu» care îi va ajuta să interacționeze cu instituțiile și serviciile guvernamentale pentru a asigura, împreună, cel mai bun sprijin comunității ucrainene”, a declarat primarul Emil Boc.

Model de școală a Ucrainei, la Cluj

Potrivit edilului, PATRIR și UNICEF colaborează pentru a lansa Școala Ucrainei din Cluj. În perioada verii, proiectul a fost în faza pilot, iar în prezent peste 200 de tineri ucraineni sunt înscriși pentru ceea ce va deveni un model de școală a Ucrainei.

„Într-un proiect separat, PATRIR în colaborare cu UNICEF și alți parteneri colaborează pentru a lansa Școala Ucrainei din Cluj – un proiect care a avut o fază pilot de succes covârșitor în această vară (iulie) cu 130 de copii și tineri ucraineni. Acum, peste 200 de copii și tineri ucraineni sunt înscriși pentru ceea ce va deveni un model de școală a Ucrainei.

PATRIR a fost solicitat de UNHCR din România pentru a colabora într-un program cuprinzător de sprijin pentru refugiații ucraineni din nordul României. Orașul nostru alături de PATRIR au fost selectați datorită amplorii masive a sprijinului și răspunsul față de comunitatea ucraineană, a adăugat edilul.

Sursa: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page