Primarul Emil Boc a vorbit despre lucările de investiții ce stau să pornească în următoarea perioadă la Cluj-Napoca.
„Modernizarea Pieței Karl Liebknecht semnăm contractul, Parcul 14 iulie va fi semnat la începutul săptămânii viitoare și proiectul din Lomb, Science Camp cu UBB. Avem în licitație și este în fața de contestație, canalul Morii, mai avem adjudecată la proiectul de culoar velo și pietonal pe malul Someșului de la Gilău la Apahida. Pregătim finalizarea proiectării la Parcul din Zorilor, pregătim exproprierile pentru Cetățuie, lucrăm la parcul de la Expo Transilvania, am lansat licitația pentru bazinul olimpic din Borhanci, acum o să fie scoasă la licitație școala din Borhanci, am primit aprobarea de la minister pentru o creșă tot în Borhanci”, a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local.
Piața Liebknecht, peste 5 milioane de euro
Zona vizată este situată în centrul cartierului Iris și are o suprafață de 23.160 mp. Intervenția acoperă Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris, Parcul Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris. Modernizarea acestei zone cuprinde lărgirea trotuarelor, amenajarea de piste de biciclete (str. Puieților, str. Gheorghe Asachi, str. Postăvarului, str. Nicolae Românul) și 90 locuri de parcare, instalarea a 10 stații de încărcare autovehicule electrice și 40 stații de încărcare pentru biciclete/trotinete electrice. De asemenea, se plantează noi arbori pe lângă cei existenți, se instalează mobilier urban modern, iluminat public cu tehnologie LED și se înființează o nouă zonă de joacă și fitness.
Finanțarea este asigurată din bugetul local sau alte surse externe. Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata estimată de execuție a lucrărilor de la emiterea ordinului de începere este de 19 luni: 4 luni proiectare și 15 luni execuție.
Parcul 14 Iulie
Terenul care face obiectivul investiției are o suprafață de 5.273 mp și este la intersecția str. George Enescu, Alexandru Vlahuță, Sigismund Toduță, P-ța 14 Iulie și Giuseppe Garibaldi.
Varianta optimă aprobată este scenariul 1 din studiul de fezabilitate, variantă care presupune următoarele:
– reamenajare spațiu verde S = 2.782 mp;
– zone pietonale S = 1.330 mp;
– reamenajare teren sport S = 292 mp, cu sistem de iluminat tip nocturnă;
– zonă joacă pentru copii – 1 ansamblu de joacă mare, 2 leagăne, 6 figurine;
– zonă fitness – 8 aparate fitness, 2 mese de ping-pong;
– toaletă smart;
– sistem de iluminat – de tip smart – cu camere video încorporate, precum și cu sistem
wireless;
– stație de încărcare biciclete/trotinete electrice – 1 buc;
– mobilier urban: bănci semicirculare – 10 bucăți; bănci simple – 12 buc; bancă USB – 2
buc;
– arbori plantați – 41 buc.
Valoarea totală a investiției: 6.589.391,95 lei cu T.V.A/ Durata de realizare a investiției este de 10 luni: 2 luni proiectare și 8 luni execuție. Proiectant: SC GARDEN CENTER GRUP SRL
Science Campus
Arhitecții de la KXL Studio vor proiecta viitorul Science Campus din cartierul Lomb, un complex de cercetare, dezvoltare și inovare, realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai.
Situat în zona Lomb a Municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul se înscrie în strategia Municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală. Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul de soluții o etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă.
Suprafața totală a terenului, aflat în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, este de 6,48 hectare, din care o suprafață de 3,48 hectare îi va reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, precum și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.
Sursa: zcj.ro