O multinațională din domeniul Tehnologiei Datelor a încheiat un parteneriat important cu UBB. Avantajele și perspectivele colaborării
O multinațională din domeniul Tehnologiei Datelor a încheiat un parteneriat important cu UBB. Avantajele și perspectivele colaborării

O multinațională din domeniul Tehnologiei Datelor a încheiat un parteneriat important cu UBB. Avantajele și perspectivele colaborării

SAS, companie activă în piața de soluții de analiză avansată de date, încheie un nou parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin care susține programul de masterat Business Analytics și Managementul Informațiilor din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, anunță UBB. Absolvenții vor putea obține calificările tehnice SAS Big Data Analytics sau SAS Advanced Business Analytics, prin care li se certifică expertiza în realizarea de analize avansate de date folosind produsele SAS.

„Colaborarea strânsă cu universităţile este un element important al activităţii SAS pe piaţa locală. Unul din obiectivele noastre este de a crea capabilităţi avansate în rândul viitorilor absolvenţi în domeniul analizei avansate de date, inteligenţei artificiale orientate către om. Scopul nostru este să îi ajutăm pe viitorii absolvenţi din domeniul ştiinţei datelor, nu doar din domeniile ştiinţelor exacte, dar şi din domeniul economic sau conexe, să îşi perfecteze cunoştinţele şi să devină specialişti căutaţi de către cei mai importanţi angajatori”, a afirmat Alina Luchian, Academic & Education Program Manager SAS Romania & Moldova. Compania și-a propus să contribuie la atingerea numărului de 5.000 de specialişti în analiza avansată de date până în 2025.

Programul de masterat va debuta în anul universitar 2022-2023, în oferta de studii a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Masteratul vine ca răspuns la necesitățile din piața muncii, spun inițiatorii programului și își pregătește absolvenții pentru profesii ca: Business Analytics Specialist, Business Intelligence Specialist, Data Scientist, Data Engineer, Big Data and Cloud Analyst, IT Project/Program Manager sau Developer.

„Creșterea volumelor de date creează un mediu economic plin de noi provocări și oportunități. Este necesar să conștientizăm nevoia achiziționării de competențe în domeniul analizei avansate de date şi să facem eforturi participând activ, prin crearea unor programe de studii actuale. Dobândirea abilităților pentru a lua decizii bazate pe date în vederea îmbunătățirii proceselor și a transformării afacerii necesită o combinație de cunoștințe din domeniul informaticii și al economiei. Programul de studii Business Analytics și Managementul Informațiilor îşi propune pregătirea studenților noștri pentru cariere profesionale într-o lume guvernată de date, oferind abilitățile și cunoștințele pentru a deveni experți în știința datelor, capabili să abordeze analiza din perspectiva strategică a unei afaceri”, a declarat Răzvan  Mustaţă, decanul FSEGA.

Profesiile din domeniul analizei datelor au fost evidențiate în raportul Forumului Economic Mondial din 2020, intitulat “The Future of Jobs”, ca având cea mai mare creștere a cererii în toate domeniile, spun reprezentanții universității.

Pregătirea academică în domeniul Business Analytics înseamnă crearea capacității absolvenților de a lucra cu date reale din diverse domenii de activitate, de a construi modele pentru a înțelege sensul acelor date, de a folosi diverse pachete software specializate în analiza datelor și de a putea livra soluții potrivite pentru probleme reale.

„Candidații care doresc să urmeze cursurile acestui program de masterat ar trebui să dețină noțiuni elementare de programare și informatică în general, să fie orientați spre rezolvarea problemelor și să aibă o doză de curiozitate în a descoperi lucruri noi din datele care ne înconjoară”, precizează Dan-Andrei Sitar-Tăut, responsabilul UBB pentru programul de masterat Business Analytics și Managementul Informațiilor.

Programul de studii oferit este în limba română și se derulează pe parcursul a patru semestre. Masteranzii programului pot opta în a-și desfășura stagiul de practică la partenerii UBB, care au divizii sau departamente specializate de Data, Business Intelligence, Cybersecurity, sau Business Analytics.

Proiect care “atacă” spălarea banilor

SAS, K-Businesscom și Universitatea Babeș-Bolyai au încheiat, de asemenea, un parteneriat pentru a explora gradul de pregătire a pieței din România pentru a face față provocărilor moderne legate de spălarea banilor. Tranzacțiile în timp real deschid o lume de posibilități de creștere economică și prosperitate, însă vin la pachet cu necesitatea de a lupta în timp real împotriva spălării banilor, spun inițiatorii proiectului. Prin acest proiect, SAS dorește să exploreze valoarea de business a platformelor analitice moderne și să prezinte următoarele aspecte:

  • Adecvarea legislativă românească privind spălarea banilor
  • Provocările organizațiilor din perspectiva combaterii spălarii banilor
  • Sisteme informatice utilizate în acest sens

Proiectul constă într-o serie de interviuri cu reprezentați ale celor mai relevante companii și instituții din România, în urma cărora SAS, împreună cu UBB și K-Businesscom, va realiza un raport care să prezinte situația pieței din România din perspectiva provocărilor anti-spălare a banilor.

Sursa: efainlacluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page