O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj e pusă în scenă într-un festival în Portugalia.
O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj e pusă în scenă într-un festival în Portugalia.

O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj e pusă în scenă într-un festival în Portugalia.

E vorba de festivalul Finisterra, organizat de Teatrul Național São João din Porto și Uniunea Teatrelor din Europa, în perioada 27 ianuarie-25 februarie, unde publicul portughez va putea vedea, timp de cinci weekend-uri consecutive, coproducțiile internaționale create în cadrul proiectului.

Pornind de la tragediile antice grecești s-au născut mai multe coproducții, între care ”Prometeu ’22”, pus în scenă de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul de Stat din Constanța și SNT Drama Ljubljana din Slovenia, în regia lui Gábor Tompa, care e și președintele UTE și directorul Teatrului Maghiar din Cluj. Spectacolul a avut premiera în iulie 2022 la Cluj, s-a jucat de șapte ori la Ljubljana în octombrie anul trecut și de două ori în ianuarie anul acesta la Constanța.

În Porto, „Prometeu ’22” a fost prezentat de două ori, tot în cadrul festivalului: a fost pus în scenă vineri și sâmbătă seara în Sala Principală a Teatrul Național São João din Porto.

Bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, spectacolul se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză. „Prometeu’22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI”, spune regizorul Tompa Gabor.

În cadrul rețelelor de știri digitalizate și puternic manipulate și pe reţelele de socializare, adevărul a devenit supra-relativizat și chiar și verificarea faptelor poate ajunge să fie considerată fake news. Într-o lume extrem de ideologizată și divizată, în care dialogul a devenit aproape imposibil, iar dezbaterile sunt reduse la reacții extreme, discursul de instigare la ură a devenit o rutină zilnică, alimentat adesea de guverne cu viziuni politice extremiste. În aceste condiții, rolul intelectualilor – al oamenilor de știință, al medicilor, al artiștilor – devine dificil, dar și mai responsabil. Rolul lor este acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoștințele lor, chiar cu riscul de a fi persecutați, așa cum a fost cazul lui Prometeu în epoca mitologică.

Sursa: actualdecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page