Pași spre debirocratizarea administrației publice, la Cluj-Napoca.
Pași spre debirocratizarea administrației publice, la Cluj-Napoca.

Pași spre debirocratizarea administrației publice, la Cluj-Napoca.

Începând cu 4 iulie, în municipiul Cluj-Napoca se va aplica prima etapă a Legii nr. 9/2023 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Primarul Emil Boc a subliniat că unele din prevederile acestei legi, care practic, se referă la debirocratizare, sunt aplicate la nivelul municipiului Cluj-Napoca încă din 2021.

Astfel, dintre măsurile care vizează debirocratizarea, amintim faptul că se instituie obligativitatea instituțiilor publice de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic și de asemenea, se instituie obligativitatea acestora de a accepta copia în format electronic după cartea de indentitate, transmisă prin e-mail. Totodată, se interzice instituțiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluționării unor cereri, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții, urmând să le solicite de la autoritățile emitente. Nu în ultimul rând, se interzice instituțiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice, dosare cu șină și vreun alt articol de birotică sau papetărie. Alte măsuri vizează aigurarea unor modalități alternative de plată.

Totodată, o măsură importantă este cea conform căreia instituțiile publice precum primăria au obligația de a prevedea în caietele de sarcini, atunci când achiziționează dezvoltări de programe informatice, faptul că toate drepturile patrimoniale de autor asupra operelor create de contractant aferente produsului sau serviciului livrat se transferă către autoritatea contractantă.

Proiect important deblocat

Tot ieri, primarul Emil Boc a punctat și un proiect extrem de important pe care viceprimarul Dan Tarcea l-a deblocat, pe linia mobilității alternative. Acesta vizează park and ride-ul de la aeropot.

Este vorba despre o investiție care se face pe 4,8 hectare de teren, teren pe care l-am primit de la Consiliul Județean, pentru a putea să facem acest obiectiv. Discutăm de o investiție de 60,8 milioane lei, 863 de locuri de parcare pentru autotturisme, dintre care 37 pentru persoanele cu dizabilități, 30 de locuri pentru autovehicule electrice sau hibride și 8 locuri vor fi pentru autobuze,

a explicat viceprimarul municipiului Dan Tarcea.

Termenul de execuție este de 12 luni, fiind obținută deja autorizația de construcție. Emil Boc a completat că aceasta este o lucrare care cu siguranță, va ajuta la descongestionarea traficului din oraș.

În „ultima linie dreaptă”

În privința șantierului de pe str. Kogălniceanu, s-a intrat în ultima linie dreaptă, a atras atenția Emil Boc. Primarul s-a referit aici mai ales la lucrările care vizează partea străzii Universității.

Acolo se montează piatră cu piatră, și e nevoie de o restrângere a traficului pentru perioada următoare, în vederea implementării lui (n.red- a proiectului). Am restrâns la maxim impactul asupra circulației publice, le-am pus în perioada, cât ne mai putem permite vara asta, iulie și august, când nu este atât de aglomerat ca de obicei. Nu am putut să îmi permit să închidem traficul când era și Bacalaureatul, și studenții, în plină sesiune și absolvire, am așteptat finalul lunii iunie, rugând firma să facă efortul susținut ca în perioada iulie-august să facă acest demers astfel încât să finalizeze lucrările de acolo. La fel, am comunicat în privința Grupului statuar Școala Ardeeană, în sfârșit joi am obținut avizul final în Comisia de monumente pentru a amplasa pe soclu, așa cum am pus în varianta inițială, grupul stauar, și va fi amplasat ca atare. Ne pare rău că a durat atât de mult, dar au fost multe discuții la Comisie asupra formei pe care să o aprobe în final, văzând că nu găsesc o soluție, am cerut încă o dată forma inițială, așa cum a fost prima solicitare. Urmează să se lucreze, în perioada următoare, la amplasarea pe soclu a Grupului statuar Școala Ardeleană,

a mai spus Emil Boc

Sursa: ziarulfaclia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page