
Ziua de 24 ianuarie reprezintă Unirea Principatelor Române, așa numita Mica Unire, iar românii au zi liberă, iar angajații de la stat vor avea în plus și ziua de 23 ianuarie liberă.
Municipalitatea a pregătit un program special la Cluj-Napoca pentru a sărbători Mica Unire, cu muzică și foc de artificii, iar suma de 220.000 de lei a fost acordată, de la bugetul local pentru 2023, pentru acest eveniment.
Programul evenimentelor
– ora 11:00 – ceremonie militară și religioasă la bustul domnitorului Al. I Cuza din fața Instituției lPrefectului Județul Cluj
Piața Unirii:
– ora 14:00 – Regal folcloric – Mariana Gabrian Sfechiș, Suzana și Daciana Vlad, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ovidiu Purdea Someș, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Lucia Potra, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ana Ilca Mureșan, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș – acompaniază Orchestra Regal Transilvan
– ora 19:00 – concert Semnal M
– ora 20:00 – spectacol de artificii
Evenimentul este organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Cluj, Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
Despre Unirea Principatelor Române
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Hora Unirii este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri. A fost publicată în anul 1856, în revista condusă de Mihail Kogălniceanu, Steaua Dunării. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească.
Sursa: foaiatransilvana.ro