Rețea de apă pentru zonele montane ale Clujului
Rețea de apă pentru zonele montane ale Clujului

Rețea de apă pentru zonele montane ale Clujului

Localitățile aflate în zona montană a județului Cluj vor fi legate la rețeaua de apă potabilă alimentată din Lacul Tarnița.

Investiția va porni de la Huedin și va traversa zonele Călățele, Mănăstireni, Râșca, Beliș, Mărișel și Măguri-Răcătău. 

Lucrările vor dura maxim 2 ani, iar valoarea lor este estimată la 4 milioane de euro.

Este un proiect viabil, nu este o poveste. La nivelul Companiei de Apă există studiile necesare pentru această investiție pe care o facem din bugetul Consiliului Județean Cluj.

Vom suporta toate costurile lucrării, respectiv racordarea la rețeaua de apă potabilă a comunelor din zona montană.“, transmite Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj

Pentru realizarea investiției s-au analizat mai multe variante și s-a luat în considerare inclusiv alimentarea cu apă direct din lacul Beliș-Fântânele.

În acest caz, lucrările ar fi fost mult prea costisitoare, deoarece era necesară intervenția pe fundul lacului și amenajarea unei stații de purificare a apei de mari dimensiuni.

Evident, scopul investiției este creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zona respectivă, îmbunătățirea condițiilor de viață, a condițiilor igienico-sanitare, creșterea atractivității zonei turistice.

Sunt foarte multe avantaje care ajută la dezvoltarea județului în ansamblu.

Pentru stabilirea celei mai bune variante, Compania de Apă a făcut mai multe studii și a ajuns la formula optimă prin care se poate realiza investiția, având în vedere avantajele tehnice, economice și ale duratei de realizare a acestei investiții.” (Alin Tișe)

Investiția din bugetul Consiliului Județean Cluj începe de la Huedin, iar conductele trec prin Beliș și Mărișel, pentru a ajunge la Măguri Răcătău. 

În zonele respective se află localități cu rețele de apă proprii, dar și acestea vor avea apă potabilă de o calitate similară cu cea a municipiului Cluj-Napoca.

“Discutăm de o investiție în care realizăm aproximativ 40 de kilometri de conducte, patru rezervoare de mare capacitate, cinci stații de pompare și în interiorul localităților 30 de kilometri de conducte de distribuție.

Este o investiție estimată la patru milioane de euro, termenul maxim de realizare este de doi ani.” (Alin Tișe)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page