Se lansează procesul participativ pentru definirea anului tematic de tineret în Cluj-Napoca, pentru 2023
Se lansează procesul participativ pentru definirea anului tematic de tineret în Cluj-Napoca, pentru 2023

Se lansează procesul participativ pentru definirea anului tematic de tineret în Cluj-Napoca, pentru 2023

Tinerii clujeni sunt invitați să propună idei pentru tema specifică de tineret al anului 2023 în Cluj-Napoca. Ideile propuse de tineri vor constitui baza definirii unei liste de până la 8 propuneri finale din care tot tinerii clujeni vor alege tema finală pentru anul 2023. Această temă va sta la baza dezvoltării unor proiecte și stabilirea unor priorități de finanțare la nivel local, dar vor conferi și o sursă de inspirație pentru toți actorii ecosistemului clujean de tineret.

Cine și de ce propune cadrul pentru anii tematici de tineret în Cluj-Napoca?

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Zona Metropolitană Cluj, Federația Tinerilor din Cluj și Grupul PONT au inițiat în cursul anului 2021 Parteneriatul Cluj for Youth – Clujul pentru Tineri 2030. Prin acest acord, inițiatorii urmăresc crearea bazelor realizării unui cadru extins de colaborare, în vederea creșterii calității vieții curente, lărgirea perspectivelor de dezvoltare personală și încurajarea participării tinerilor în formarea și dezvoltarea comunității urbane și metropolitane clujene. Colaborarea urmărește totodată creșterea capacității ecosistemului de tineret (respectiv a organizațiilor de orice natură ce activează în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj) de a oferi servicii și soluții la nevoile specifice ale tinerilor. Acest demers este inițiat în cadrul acestei colaborări.

Parteneriatul propune definirea a câte unui an tematic, din trei în trei ani, pentru Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj. Astfel, în acest deceniu se propune identificarea unor teme pentru anii 2023, 2026 și 2029. Pe parcursul anului 2022 efortul local s-a focusat asupra Anul European al Tineretului sub egida denumirii Cluj for European Year of Youth 2022, prin care s-a demonstrat contribuția municipiului la dezvoltarea unor inițiative și rețele la nivel european și național prin găzduirea unei serii de evenimente locale.

Cine poate propune teme și până când poate face asta?

Orice tânăr (care are 14 ani împliniți și 36 ani neîmpliniți în data de 25 noiembrie 2022) care declară propria răspundere că locuiește și/sau studiază și/sau lucrează în Cluj-Napoca poate propune o temă specifică pentru anul tematic de tineret 2023. Propunerile pot fi depuse online pe website-ul 2023.clujforyouth.ro până la data de 14 decembrie 2022, ora 23:59.

Cine va decide anul tematic?

Tema finală va fi stabilită prin vot public ce se va derula de asemenea pe pagina 2023.clujforyouth.ro. Votul se va derula în perioada 20 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023. Condiția complementară de a participa în procesul de vot este de a avea un cont activ pe platforma bugetareparticipativa.ro. Orice persoană care are vârsta minimă de 14 ani își poate crea cont pe această platformă. Tema finală decisă va fi anunțată în perioada 16-20 ianuarie 2023.

Ce va însemna în practică un astfel de an tematic?

Pe de o parte, acest an tematic servește ca o formă de atragere a atenției factorilor de decizie și a altor factori de interes cu privire la tema propusă și decisă de tineri, inclusiv prin priorități de finanțare dedicate. Pe de altă parte, coordonatorii acestei inițiative vor întreprinde măsuri proprii pentru a aborda acest subiect și vor contribui la consolidarea activităților ecosistemului clujean de tineret ce abordează sub orice formă tema aleasă. Totodată, tema aleasă va fi abordată și în cadrul programului Com’ON Cluj-Napoca, ediția 2023.

***

Mai multe detalii

  • Florin Moroșanu, Primăria Cluj-Napoca, Centrul de Cultură Urbană, 0742 248139, [email protected]

Sursa: comunicat de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page