Proiectul „Via Transilvanica” se va bucura de expertiza specialiștilor Universității Babeș-Bolyai. Această colaborare va fi una multidisciplinară, iar studenții vor putea explora multiple oportunități de cercetare și practică. Printre acestea se numără subiecte de istorie, artă, geografie, protecția mediului și multe altele.
Integrat în direcția strategică UBB Goes Green adoptată de UBB, parteneriatul cu Tășuleasa Social a fost lansat sâmbătă, 19 martie 2022, în cadrul ultimei zile a Maratonului Împăduririlor. Acțiunea, la care au participat zeci de studenți și personal academic din cadrul UBB, a durat o săptămână, timp în care cei aproape o mie de voluntari au reușit să planteze 60.000 de puieți pe un teren degradat din comuna Tritenii de Jos, jud. Cluj.
„Toate facultățile pe care Universitatea Babeș-Bolyai le are se regăsesc în proiectul Via Transilvanica. Am așteptări foarte mari de la acest parteneriat. Universitateași noi împreună cu ea putem să arătăm că, ambasadorul acesta, Via Transilvanica, pe care îl are România, arată o realitate care merită să fie cercetată”, a afirmat Alin Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social și inițiatorul proiectului Via Transilvanica.
“Via Transilvanica” este un traseu care va trece prin zece judeţe, pornind de la Drobeta Turnu Severin. Drumul, în lungime de 950 de kilometri va străbate Transilvania şi va ajunge la Putna. Amenajarea lui a început în 2018 și se preconizează ca ultimele lucrări să aibă loc în acest an, motiv pentru care oamenii de la Tășuleasa se referă la el ca la “drumul care unește”.
Tocmai de aceea, Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David menționează că „era absolut normal ca cea mai mare, mai complexă și una din cele mai reprezentative universități ale țării să fie partener-cheie într-unul dintre proiectele emblematice ale țării, și anume Via Transilvanica. Colaborarea dintre UBB și Tășuleasa Social va fi una strânsă, bidirecțională (învățând unii de la alții) și multinivelară (academică și socială), țintind în final succesul proiectului Via Transilvanica, cu impact asupra mediului, culturii și calității vieții oamenilor.”
Facultatea de Știința și Ingineria Mediului păstrează un loc esențial în desfășurarea acestei inițiative „facultatea propunând și dând startul acestui parteneriat prin participarea largă la proiectul Maratonului Împăduririlor”.
Sursa: news.ubbcluj.ro