Ziua Imnului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca
Ziua Imnului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Imnului Național ne oferă deosebita onoare de a vă invita să fiţi alături de noi, vineri, 29 iulie 2022, la manifestările prilejuite de celebrarea acestui eveniment, organizat de către Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj, împreună cu Divizia 4 Infanterie „Gemina” și Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Ceremonia publică se va desfășura începând cu ora 10.00 în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Cluj-Napoca, în fața Monumentului Voievodului Mihai Viteazul și va cuprinde o slujbă religioasă, alocuțiuni privind semnificația Zilei Imnului Național, un moment artistic susținut de către Muzica Militară a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, iar în încheiere va fi intonat Imnul național „Deșteaptă-te române!”.

Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie.

***

În istoria civilizației umane simbolurile au ocupat un loc deosebit, cu atât mai mult, cele național-statale. Orice popor, orice stat se identifică fundamental în câteva simboluri esențiale, drapelul, stema, sigiliul și imnul, care reflectă identitatea și suveranitatea unei națiuni.

Imnul (de la hymnos în greaca veche) desemna în antichitate, un cântec solemn, prin care se omagiau zeii și eroii legendari sau un cântec de biruință. În epoca modernă, în contextul formării statelor naționale, imnul omagiază un eveniment național, un suveran și este adoptat oficial ca simbol al unității naționale.

Imnul Național al României are o bogată, dar în același timp și o tumultoasă istorie, întocmai ca și cea a poporului român. Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te române”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 este sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, zi, în care s-a cântat pentru prima dată pe o câmpie de la marginea în orașului Râmnicu-Vâlcea, unde domnitorul Barbu D. Știrbey va amenaja mai târziu, Parcul Zăvoi. Aici s-a depus jurământul pe Constituția revoluționară, prilej cu care, un cor condus de profesorul de muzică psaltică, Anton Pann (1796-1854), a intonat împreună, „un prea frumos cântec”, care nu era altul decât actualul imn de stat „Deșteaptă-te române”.

La originea imnului actual al României este poemul patriotic „Un Răsunet” (în manuscris- Unu Răsunetu) scris de poetul și revoluționarul Andrei Mureșanu (1816-1863), poem publicat în suplimentul literar a „Gazetetei de Transilvania”, „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848. Textul poemului a fost scris în atmosfera efervescentă și plină de emoție, generată de prima Adunare de la Blaj, din 15/27 martie 1848, mesajul pe care îl transmite fiind de libertate, patriotism, apartenența la un neam, demnitate, valori care se circumscriu însăși definiției ființei umane. Cântecul „Deșteaptă-te Române” a avut și el „odiseea ” sa, fiind interzis în perioada comunistă; a însoțit și însuflețit poprul român în momente de cumpănă ale istoriei, în Războiul de Independență (1877-1878), în cele două conflagrații mondiale, sau mai recent, în timpul Revoltei muncitorilor de la Brașov din 15 noiembrie 1987 și în 22 Decembrie 1989.

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page