Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Cluj
Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Cluj

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Cluj

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituții publice de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj și Asociația „Șezătoare Cluj”, vă invită să sărbătoriți Ziua Universală a Iei, eveniment care va avea loc în perioada 24 –26 iunie 2022, în anul centenarului muzeului.

Vineri, 24 iunie 2022, de la ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției de cămăși reconstituite de membrii Asociației „Șezătoare Cluj”, pornind de la fragmente textile și costume din patrimoniul muzeal, de mare valoare etnografică. Proiectul, demarat încă de la începutul anului trecut, are la bază o cercetare amplă, bibliografică, a pieselor din depozitele muzeului, urmată de probe de materiale și pânze, descifrarea motivelor și a tehnicilor de cusut, până la etapa finală, cusutul. Numeroase izvoade și costume expuse provin din zonele cercetate de Romulus Vuia, precum: Țara Hațegului sau Banatul de Munte, dar și altele, expoziția fiind un omagiu adus fondatorului instituției clujene și primului director, profesorul Romulus Vuia, la un secol de la înființare.

La vernisaj vor fi prezenți Mirela Crețu, director în cadrul CNM Astra Sibiu, Ligia Fulga și Alexandru Stănescu, de la Muzeul Etnografic Brașov și Ioan Augustin Goia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Alături de aceștia, ca simbol al revitalizării artei și meșteșugului cămășii tradiționale, Mariana Andone propune o colecție de ouă încondeiate cu motive din arta textilă.

Sărbătoarea este încununată, a doua zi, sâmbătă, 25 iunie a.c., în Parcul Etnografic Romulus Vuia, de la ora 13:00, cu reconstituirea obiceiului de seceriș. Vor participa: Ceata „Sfântul Ioan Valahul” și membrii Asociației „Zestrea”, iar secerătorii vor fi răsplătiți de gazde cu jocul la șură autentic, susținut de Trio Transilvan, condus de Lia Pop din Frata. De asemenea, Ceata Junilor Brasovecheni din Brașov, antropologul Răzvan Roșu și Cătălina Rotaru vor prezenta momente de muzică tradițională.

Evenimentul se va încheia duminică, cu participarea la Sfânta Liturghie, în biserica din Chiraleș, din incinta Parcului, începând cu ora 10:00.

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page