Amintiri din Vechiul Cluj. Cele mai vechi poduri din Cluj-Napoca. Galerie FOTO
Amintiri din Vechiul Cluj. Cele mai vechi poduri din Cluj-Napoca. Galerie FOTO

Amintiri din Vechiul Cluj. Cele mai vechi poduri din Cluj-Napoca. Galerie FOTO

Deoarece Clujul nostru este străbătut de râul Someșul Mic, podurile au rolul de a face legături între oameni și locuri. La ora actuală avem cca. 15 poduri, pasarele mai vechi sau mai noi. Cel mai vechi este podul Mare, iar cel mai lung pod de 1 km este Podul de pe strada Fabricii. 

Podul Mare în anii 1200 era din lemn, iar în anul 1573, la cererea voievodului Báthory Kristof, a fost înlocuit cu un pod de piatră. Podul Mare peste Someș a trecut prin numeroase modificări. După ce a fost grav avariat, reabilitarea de mare amploare a fost realizată după Al Doilea Război Mondial, în 1949.

(Foto 1 -2) Un alt pod istoric era Podul Nemților, care a fost construit în 1735 și a fost primul pod suspendat și acoperit al Orașului Cluj, construit de garnizoana austriecilor. Era între strada actuală Bariţiu și poalele Cetățuii, în apropiere de „Casa Tranzit ”.

Distrus de inundații în 1800 și din cauza uzurii avansate, a fost dezafectat în anul 1926 ( foto 3). Podul de lângă Grand Hotel Napoca, Pod popular și frecventat adesea, fiind deschis atât traficului rutier, cât și pietonilor, podul de lângă Grand Hotel Napoca a fost construit în anul 1866, din lemn, fiind supus mai multor reabilitări de-a lungul vremii – cea mai recentă având loc în 2008. Inaugurat la începutul anilor 1900, Podul Elisabeta în timpul primarului Haller Károly, podul a fost construit pentru a conecta vechea Promenadă Elisabeta de Parcul Central, trecând dinspre Cetățuie, unde se afla și garnizoana spre oraș. În 1944 podul a fost distrus de armata germană și refăcut la sfârșitul anilor 1940 din scânduri, apoi în 1980 și în 2011 (foto 4.-5-6)).

Text: Csaba Minier

Sursa: efainlacluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page