Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi inclusă în circuitul turistic prin intermediul unui proiect de reabilitare și restaurare.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi inclusă în circuitul turistic prin intermediul unui proiect de reabilitare și restaurare.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi inclusă în circuitul turistic prin intermediul unui proiect de reabilitare și restaurare.

Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu va fi inclusă în circuitul turistic prin intermediul unui proiect de reabilitare și restaurare în valoare de 9 milioane de euro.

Autoritățile intenționează să organizeze un concurs de soluții și pentru reamenajarea Pieței Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca. 

Pentru protejarea și restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, respectiv a clădirilor valoroase din punct de vedere arhitectural, Catedrala Mitropolitană ar putea fi reabilitată prin intermediul unei investiții de 9 milioane de euro (estimativ), din fonduri structurale europene (POR 2021-2030).

În acest scop, autoritățile au lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea unei anexe a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, care să includă și acest obiectiv cultural. Prin acest proiect, Catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca va fi inclusă în circuitul turistic. 

Încă din toamna acestui an, reprezentanții arhiepiscopiei Clujului au formulat o adresă către administrația locală prin care solicitau sprijin în efortul de reabilitare a Catedralei Mitropolitane. Certificatul de urbanism în acest sens a fost eliberat în noiembrie 2020. 

Apelăm la bunăvoința dumneavoastră, cu rugămintea de a ne sprijini în legătură cu proiectul „Reabilitare, restaurare și introducerea în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca”.

Intenția noastră este de a depune un proiect pentru perioada de programare 2021-2027, motiv pentru care vă rugăm să includeți proiectul de restaurare a Catedralei Mitropolitane în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Cluj-Napoca.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2021-2030 a fost aprobată la începutul acestui an, în ianuarie 2022.

Proiectul de restaurare a exteriorului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost încheiat cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, la începutul anilor 2000. În prezent, acest edificiu arhitectural necesită noi intervenții pentru reabilitare și restaurare pentru a fi redat circuitului turistic. Proiect de hotărâre privind reabilitarea și restaurarea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca prin fonduri structurale POR 2021-2027/ captură foto: primariaclujnapoca.ro

Și Piața Avram Iancu urmează să fie reamenajată în viitor, iar în acest sens autoritățile au obținut deja certificatul de urbanism pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind regândirea spațiului public și al circulațiilor din zona centrală a Clujului. 

Sursa: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page