Astăzi, 30 ianuarie – Lansare de carte și dezbatere – „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”
Astăzi, 30 ianuarie – Lansare de carte și dezbatere – „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”

Astăzi, 30 ianuarie – Lansare de carte și dezbatere – „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”

Astăzi, 30 ianuarie 2023, ora 17.00, Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga”, str. Clinicilor, nr. 2.

Vă invităm la lansarea volumului „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa, un eveniment dedicat scriitorului la împlinirea vârstei de 84 de ani (29 ianuarie 1939, Lazuri de Beiuș, Bihor).

  • Alocuțiuni: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Pr. Ioan Chirilă, Tiberiu Groza, Mircea Muthu, Vasile Pușcaș și Vasile G. Dâncu.
  • Recital poetic: Dorel Vișan.
  • Amfitrion: Valentin Orga.
  • Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Fundația Transilvania Leaders, Despărțământul Cluj al ASTREI, Editura Școala Ardeleană și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

Avram Iancu n-a dorit nimic pentru el, ci totul pentru Națiune, lucru pe care ar trebui să-l reînvățăm. Numele lui Iancu simbolizează destinul implacabil al istoriei, dar și biruința asupra vremurilor grele. E destinul unui neam trădat, împilat, minţit, dar care stă cu fruntea sus în faţa viitorului, convins fiind că dreptatea nu piere niciodată. De aceea, Avram Iancu este motivul luminos prin care istoria noastră își depășește infirmitățile, intrând pe marea poartă a consacrării. Destinul frânt și nefericit al acestui mare visător și vizionar a fost comparat nu de puține ori cu acela al lui Eminescu. Amândoi iluștri în zborul ideatic al gândirii lor, eliberată de orice sentiment meschin și limitat. În ciuda tinereții lor, au fost mari întemeietori, cu fascinante personalități, și fac parte din categoria Părinților Patriei.

Mircea Popa

Sursa: ilikecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page