Astăzi este ziua Națională a Portului Tradițional din România
Astăzi este ziua Națională a Portului Tradițional din România

Astăzi este ziua Națională a Portului Tradițional din România

în lada de zestre pun gânduri trainice
şi ia ţesută cu fire de lumină
- „Hipersonet” de Floare Petrov

Călătorind pe văile largi și primitoare ale Prutului, Siretului, Someșelor, Crișurilor, Mureșului, Timișului, Oltului sau pe cele mai înguste ale Sucevei, Moldovei, Bistriței, Trotușului, Argeșului, Jiului, ca și pe valea maiestuoasă a fluviului-rege al pământului românesc, Dunărea, ochii și inima vor fi fermecate nu numai de varietatea peisajului, ci și de aceea, mai impresionantă poate, a oamenilor purtându-și costumele albe, pe care le vom recunoaște mereu aceleași și totuși mereu altele.

O structură unitară a portului, dar modulată în nenumărate chipuri, ne introduce în „istoriile” multiple ale străvechilor „țări” românești. Pentru că există o mare „țară românescă” sau a „românilor”, desenată ca un oval perfect pe hărțile geografilor, dar există, în acest unic și mare pământ românesc, o multitudine de „țări” mai mici, avându-și fiecare rosturile istorice și o viață proprie, izvorâte din curgerea diferită a evenimentelor la apus, la răsărit, la miazăzi sau la miazănoapte de Carpați, acestea rămânând mereu în inima românimii de pretutindeni, centru spațial și dinamic al vieții noastre istorice, un adevărat motor biologic al neamului. (Elena Secoșan, Paul Petrescu – Portul popular de sărbătoare din România, Meridiane, 1984)

În fiecare an, în cea de-a doua duminică a lunii mai, este celebrată Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Această zi a fost instituită prin lege în anul 2015.

Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc și de a „evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.

În anul 2018 a fost lansat un album foto, intitulat „Semne peste vreme”, care cuprinde sute de imagini deosebite cu elemente ale portului popular clujean. Acestea au fost selectate în urma campaniilor de aproape 20 de ani de cercetare pe teren, timp în care au fost deschise nenumărate lăzi de zestre din localitățile clujene. Călătoria pornește din zona montană a județului Cluj și se sfârșește în zona etnografică a Câmpiei Transilvaniei, de unde au fost adunate piese vestimentare decorate cu motive rafinate, care stau mărturie în ceea ce privește creativitatea și dragostea de frumos a înaintașilor noștri.

Albumul foto poate fi răsfoit aici.

Sursa: Muzeul Țăranului Român și Tradiții clujene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page