Când ar putea începe lucrările pe Cetățuie? Zona se modernizează și devine un „hotspot” al socializării
Când ar putea începe lucrările pe Cetățuie? Zona se modernizează și devine un „hotspot” al socializării

Când ar putea începe lucrările pe Cetățuie? Zona se modernizează și devine un „hotspot” al socializării

Planurile primăriei de a amenaja dealul emblematic din centrul Clujului au fost anunțate în urmă cu peste doi ani. Conceptul de amenajare a fost stabilit prin concurs internațional de soluții, fiind ulterior prezentat clujenilor în cadrul unei dezbateri publice realizată sub egida CIIC (Centrului de Inovare și Imaginație Civică).

Potrivit unui răspuns oferit monitorulcj.ro de biroul de presă al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în prezent se desfășoară procedurile de expropriere a terenurilor vizate de intervenții, urmând finalizarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal. 

Calendarul estimativ privind proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca:

  • derularea procedurilor de expropiere (estimare finalizare exproprieri: primăvara anului 2023)
  • finalizarea Planului Urbanistic Zonal
  • după aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza Documentația pentru Autorizarea Lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 de zile;
  • după eliberarea autorizației de construire se va finaliza documentația tehnică de execuție în termen de maxim 120 de zile. Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu-zisă.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 de luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere.

Lucrările de modernizare propuse în parcul Cetățuia presupun realizarea de exproprieri în valoare de circa 40 de milioane de lei.

Cetățuia va fi reimaginată

În propunerea de proiect prezentată pentru reamenajarea Cetățuii, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo, în detrimentul autoturismelor. Specialiștii au optat pentru desființarea parcării din spatele hotelului Belvedere. Vor fi câteva locuri pentru automobile mai jos, dar se va înființa stație de transport în comun electric.

Proiectul de reamenajare a Cetățuii a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică).

Cetățuia devine un „hotspot” al socializării

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere.

De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural.

În proiect a fost integrat și Turnul Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă.

Sursa: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page