Creșele, un subiect de interes pentru administrația clujeană

Astăzi, 07.06.2022, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, printre alte subiecte de pe ordinea de zi, s-a discutat și subiectul creșelor.

Astfel, aflăm de la edilul municipiului că efortul comun al autorităților publice a dus la finalizarea lucrărilor acesteia, tocmai de la finele lunii mai. Cu o capacitate de 90 locuri, primarul Emil Boc transmite că începând cu 9 iunie începe procedura de recepție, iar Creșa Meziad va intra în slujba cetățenilor.

Trebuie amintit faptul că începând cu 4 mai 2022, Guvernul României a publicat H.G. care vizează noua metodologie de organizare a creșelor. Mai exact, din componența primăriilor, creșele se vor afla sub tutela sistemului educațional și inspectoratelor școlare, dar și cu posibilitatea unei gestiuni mixte, între cele două entități.

Având în vedere opțiunile existente, Primăria Cluj, prin Consiliul Local Cluj, a convenit asupra păstrării acestui scenariu mixt de gestiune a creșelor, tocmai fiindcă investițiile efectuate de-a lungul timpului se oglindesc în calitatea serviciilor și mulțumirea părinților.

Cu toate acestea, noua metodologie oferă primăriilor competența cu privire la mentenanța clădirilor și a materialelor ce țin de creșă, astfel încât partea educațională să se ocupe de aspecte ce privesc personalul și salarizarea. Mai mult, această modificare de organigramă ridică câteva semne de întrebare – pierderea de personal, care ar însemna, ad extenso, scăderea calității serviciilor, cât și diminuarea salariilor la o parte importantă a personalului, precum îngrijitorii.

În ceea ce privește soluțiile urmărite, primarul a prezentat următoarele cereri: revenirea la vechea metodologie, echivalarea îngrijitorilor cu personalul de infirmieri de la grădiniță și subvenționarea de la bugetul local a finanțării de bază oferite de Ministerul Educației. În consecință, este așteptat răspunsul scris al Bucureștiului pentru a putea avea toate pârghiile necesare acestei situații.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.