Un muzeu de răsfoit. Muzeul Digital al Romanului Românesc.
Un muzeu de răsfoit. Muzeul Digital al Romanului Românesc.

Un muzeu de răsfoit. Muzeul Digital al Romanului Românesc.

Muzeul Digital al Romanului Românesc (MDRR) a luat naștere în 2019, la inițiativa Revistei Transilvania, o publicație academică sibiană dedicată studiilor umaniste. Mai exact, ideea a pornit ca o încercare a redactorilor Radu Vancu, Ștefan Baghiu și Vlad Pojoga de a aplica noțiunea de digital humanities (umanioare digitale) în contextul literaturii române.

Digitizarea volumelor și realizarea arhivei au fost realizate printr-un efort și dorință comune ale Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Bibliotecii Academiei Române și Bibliotecii Universitare a ULBS.

Începând cu un fond de 150 volume digitizate, acum rafturile MDRR poartă o colecție de circa 1.400 de cărți scrise între 1845 și 1947, puse la dispoziția publicului larg.

„Deja ar fi un pas înainte, pentru că multe dintre [romane] există fie într-un singur exemplar, fie în foarte puține exemplare. Sunt amenințate cu dispariția fizică, deci ar fi o formă de conservare a lor și de salvare a memoriei noastre culturale. Dar e mai mult decât atât. După scanarea efectivă, s-au prelucrat metadatele, cum se numesc ele în limbaj tehnic – informațiile interioare, care pot merge de la o hartă a orașelor în care se desfășoară acțiunea, a orașelor menționate, până la cea a profesiilor care apar în roman, a tuturor informațiilor care te ajută să recompui acea lume”,

a explicat Radu Vancu într-un interviu acordat publicației Capital Cultural după prima etapă a proiectului.

Odată cu digitalizarea romanelor din secolul XX au apărut, desigur, și dificultăți: unele texte sunt încă protejate de drepturile de autor, iar numărul scrierilor a crescut, ceea ce implică un volum de muncă mult mai mare, a explicat Vlad Pojoga.

Arhiva Muzeului Digital al Romanului Românesc este însă actualizată constant și o puteți accesa aici, iar pe rețelele sociale ale Revistei Transilvania pot fi urmărite chiar și recomandări.

Sursa: culturaladuba.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page