Muzeul Digital al Romanului Românesc (MDRR) a luat naștere în 2019, la inițiativa Revistei Transilvania, o publicație academică sibiană dedicată studiilor umaniste. Mai exact, ideea a pornit ca o încercare a redactorilor Radu Vancu, Ștefan Baghiu și Vlad Pojoga de a aplica noțiunea de digital humanities (umanioare digitale) în contextul literaturii române.
Digitizarea volumelor și realizarea arhivei au fost realizate printr-un efort și dorință comune ale Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Bibliotecii Academiei Române și Bibliotecii Universitare a ULBS.
Începând cu un fond de 150 volume digitizate, acum rafturile MDRR poartă o colecție de circa 1.400 de cărți scrise între 1845 și 1947, puse la dispoziția publicului larg.
„Deja ar fi un pas înainte, pentru că multe dintre [romane] există fie într-un singur exemplar, fie în foarte puține exemplare. Sunt amenințate cu dispariția fizică, deci ar fi o formă de conservare a lor și de salvare a memoriei noastre culturale. Dar e mai mult decât atât. După scanarea efectivă, s-au prelucrat metadatele, cum se numesc ele în limbaj tehnic – informațiile interioare, care pot merge de la o hartă a orașelor în care se desfășoară acțiunea, a orașelor menționate, până la cea a profesiilor care apar în roman, a tuturor informațiilor care te ajută să recompui acea lume”,
a explicat Radu Vancu într-un interviu acordat publicației Capital Cultural după prima etapă a proiectului.
Odată cu digitalizarea romanelor din secolul XX au apărut, desigur, și dificultăți: unele texte sunt încă protejate de drepturile de autor, iar numărul scrierilor a crescut, ceea ce implică un volum de muncă mult mai mare, a explicat Vlad Pojoga.
Arhiva Muzeului Digital al Romanului Românesc este însă actualizată constant și o puteți accesa aici, iar pe rețelele sociale ale Revistei Transilvania pot fi urmărite chiar și recomandări.
Sursa: culturaladuba.ro