Omul de afaceri Daniel Metz a acordat un amplu interviu platformei Îmi pasă de Cluj. Ce spune președintele boardului executiv NTT DATA despre impactul IT asupra dezvoltării Clujului și despre provocările de acum ale industriei IT?
„IT-ul generează o serie de job-uri indirect și indus. În felul acesta IT-ul a devenit un motor al creșterii prin faptul că generează locuri de muncă sustenabile, locuri de muncă care nu conduc la utilizarea unor resurse naturale. (…) IT-ul, practic, utilizează puterea creatoare a oamenilor tineri și reușește să genereze un volum semnificativ de export. „
„IT-iștii consumă servicii, consumă produse și impactul asupra orașului nu are cum să nu apară. „
„În general, foarte multe orașe și-ar dori un astfel de motor economic. „
„În esență, IT-ul este la răspântie de drumuri. Pentru că există un număr foarte mare de oportunități în momentul de față în piață. Și o să îmi permit să aduc în discuție situația proiectelor de IT care nu mai pot fi făcute de firmele din Ucraina. E o ecuație foarte simplă, elementară. Ucraina reușise să atragă între 30 – 35 la sută din toate proiectele de dezvoltare software din Vestul Europei, un număr imens. Între timp, datorită contextului dureros de acolo, astfel de proiecte își caută o nouă locație, își caută firme noi, își caută provideri noi de servicii IT. Acesta este un palier foarte important. Dar există și alte paliere și aici mă refer la procesul de digitalizare al economiei. Vedem câte fonduri vor veni în perioada următoare prin PNRR și pe de altă parte avem de a face și cu ofensiva mare în direcția decarbonizării României. Și aici vorbim de industria auto care are iar o sumedenie de programe de dezvoltare în direcția automobilului autonom, verde și așa mai departe. Astea sunt foarte mari oportunițăți pentru industria IT. Inclusiv din România și din Cluj. Marea provocare este cea care vizează existența resurselor suficiente în piață. Pentru că resursele insuficiente din piață generează un dezechilibru pe piața muncii, dezechilibru care se reflectă într-o presiune a creșterii salariilor care nu poate fi susținută de către economie. În momentul de față avem o presiune pe salarii de aproximativ 25 la sută. 25 la sută nu este sustenabil. Nicio companie nu își poate permite. (…) De aceea este un moment de răscruce pentru că este o cerere foarte mare pe piață, în același timp nu avem resurse suficiente, lipsa de resurse conduce la o presiune pe prețuri, presiunea pe prețuri conduce la o presiune pe clienți și clienții caută alternative. Pentru că deja am ajuns la un nivel al prețurilor foarte ridicat! ”
Mai jos puteți viziona interviul integral.