Expoziția ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania”
Expoziția ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania”

Expoziția ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania”

Dacă vreți să știți ce vă mai pregătim, ei bine, tocmai finalizăm planșele pentru o nouă expoziție în incinta Iulius Mall Cluj Napoca, respectiv ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania”. Vă vom povesti acolo despre textile prețioase, dar, până atunci, nu pierdeți prima parte, respectiv ”Podoabele timpului I. 7000 de ani de bijuterii din Transilvania”, care este activă doar până în 30 aprilie, când intră partea a doua.

În imaginile de mai jos, aveți un costum de femeie, din mătase, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, despre care vorbim și în expoziția de la Iulius Mall. Trebuie să știți că doar cei mai înstăriți dintre nobilii din Transilvania investeau în astfel de produse de lux, cum erau rochiile de brocart din mătase.

Pe de o parte, valoarea mare a materialului, de multe ori împodobit cu fire de aur și argint, pe de altă parte, valoarea sa artistică, cu modele concepute și desenate de marii pictori ai vremii, transformă brocartul într-un capriciu costisitor. De exemplu, o rochie cu manta scurtă valora de trei, chiar patru ori mai mult decât o casă (mai modestă, e adevărat) la Cluj.

Costumul din imagine (corset, plastron și fustă), care face parte din colecțiile MNIT, este realizat dintr-o mătase de un verde intens, cu broșeuri din fir de mătase policromă și fir metalic, și a aparținut Máriei Szotyori, soția lui Lemhényi Bálint János, magistrul Depozitului Regal de Sare din părțile Mureșului.

Expoziția ”Podoabele timpului II. O istorie a modei din Transilvania” va putea fi vizitată în toată luna mai, pe culoarul de la etaj, în Iulius Mall Cluj-Napoca.

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page