Prima tabără dedicată persoanelor cu Alzeimer, la Cluj
Prima tabără dedicată persoanelor cu Alzeimer, la Cluj

Prima tabără dedicată persoanelor cu Alzeimer, la Cluj

Asociația Zi de Bine inițiază un proiect intitulat „ȚINE(mă)MINTE!”, în cadrul căruia va fi organizată prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România, lângă Cluj-Napoca. Aceasta este una din cele trei inițiative ale proiectului.

Celelalte două sunt realizarea unei camere senzoriale pentru pacienții cu forme incipiente ale bolii, tot la Cluj, și atât la Cluj, cât și la București va fi creat și un grup de sprijin pentru aparținători.

Tabăra pentru bolnavii de Alzheimer și aparținătorii acestora este un proiect menit să ofere sprijin aparținătorilor și momente de relaxare și conectare pacienților cu forme incipiente ale bolii. Mai exact, aceasta va lua naștere începând cu luna mai, alături de DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala de la Cluj.

Fiind prima astfel de tabără din România, va avea în total 20 de beneficiari direcți – 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Aceasta se va desfășura în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea, județul Cluj și va cuprinde o serie de activități specifice:

  • Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații,  idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive);
  • Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi; 
  • Terapie prin muzică;
  • Terapie prin dans;
  • Activități recreative și de socializare.

De asemenea, urmează amenajarea unei camere senzoriale care la Centrul Comunitar Județean Cluj va oferi pacienților suferinzi de Alzeimer stimuli senzoriali vitali, ce vor contribui la reglarea disfuncțiilor la nivelul sensibilității tactile, îmbunătățirea echilibrului, creșterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acțiunilor proprii.

Articolul integral poate fi consultat aici.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page