Profesorul Achimaș-Cadariu va coordona Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului.
Profesorul Achimaș-Cadariu va coordona Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului.

Profesorul Achimaș-Cadariu va coordona Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) a obținut o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru un proiect care vizează crearea, operaționalizarea și dezvoltarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC). Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul IOCN, a venit în studioul BuzzNews.ro pentru a oferi detalii despre acest proiect.

Parteneri

Partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș”.

În proiect sunt angrenate și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

Ce va face centrul

Chirurgul de la Oncologie a afirmat că Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene.

Vor fi dezvoltate programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorii moleculare, sisteme de imagistică și inteligență artificială prin cercetare integrativă.

De asemenea, proiectul își propune dezvoltarea și implementarea conceptului de Tumor Board Molecular și de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienților oncologici, integrând date multi-omice. Se urmărește totodată dezvoltarea resurselor umane și transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în rețeaua CNCC și dincolo de aceasta.

„În primul rând, luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național pornind de la cele cinci direcții de cercetare care urmăresc pilonii Planului Național de Combatere a Cancerului – partea de depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament și paliație și, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în Oncologie.

Arătăm faptul că putem conclucra instuții publice mari, entități academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziție, așa este scris și proiectul.

Ideea este tocmai de a putea disemina know how, astfel încât pacienții noștri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeași calitate a îngrijirii”, a explicat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Valoarea proiectului depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare este de 27.993.818 lei iar durata de implementare de 36 luni.

Legătura cu Planul Național de Combatere a Cancerului

Pentru prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, înființarea acestui centru reprezintă un exemplu personal, după ce a coordonat științific Planul Național de Combatere a Cancerului, devenit între timp lege. Avem legislația, iar acum se cere acțiune, pentru că posibilități de finanțare pentru instituțiile care vor să se implice mai activ în lupta cu această patologie vor tot apărea.

„Cum am fi scris acest proiect dacă nu exista Planul Național de Combatere a Cancerului? Poate îl puteam scrie sub forma unei povești frumoase. Atâta timp cât Planul Național de Combatere a Cancerului e lege, acest proiect reprezintă, dacă vreți, vârful de lance a Planului de Cancer. O facem pentru noi, pentru pacienții români, iar modelul este cel european. Nu facem altceva decât să replicăm ce au făcut țările din Vestul Europei în toți anii de după război. Sigur, mai mult în ultimii 20-30 de ani.

Tot timpul spunem că dorim o medicină ca dincolo. Nu putem să o teleportăm, trebuie să o construim. Apartenența noastră la spațiul european ne ajută, prin modelul care există, prin know-how-ul pe care îl primim și prin banii din PNRR, în acest moment.

E multă muncă, nici Planul de Cancer nu s-a făcut pe genunchi și nu s-a făcut într-o zi. Construcțiile sănătoase nu au cum să se întâmple nici peste noapte, nici doar povestind. Ele apar datorită oamenilor care știu ce fac și, atâta timp cât există o reprezentativitate și o acoperire la nivel național, rezultatele vor veni mai bine”, a mai afirmat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Sursa: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page