Rectorul UBB Cluj va conduce Consorțiul Universitaria
Rectorul UBB Cluj va conduce Consorțiul Universitaria

Rectorul UBB Cluj va conduce Consorțiul Universitaria

Conducerea asocierii instituțiilor de învățământ din centrele universitare ale țării se întâlnește între 16 și 20 martie.

Consorțiul Universitaria se reunește la Cluj, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, urmând să preia președinția rotativă a asocierii pentru următorul an, deținută acum de rectorul Universității din București, Marian Preda. Universitarii discută subiecte legate de proiecte de legi ale educației și cercetării, Planul Național de Redresare și Reziliență, aria academică națională și internațională.

Participă reprezentanți ai personalului academic, studenților din consorțiu, dar și din partea Academiei Române, autorităților naționale în domeniu, consiliilor sau comisiilor naționale cu atribuții în sectorul academic. Consorțiul Universitaria a fost creat în 2009, cu sediul la UBB, de către membri fondatori, reprezentând universitățile istorice din centrele academice tradiționale (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).

Acestea erau Universitatea din București, UBB Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și Universitatea de Vest Timișoara. Apoi Universitaria s-a extins, în 2012, cu Academia de Științe Economice din București, o universitate istorică mai specializată.

Din 2022 au apărut și alte universități reprezentative regional și vizibile și cu impact național (Universitatea din Craiova, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanța).

Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator în Universitaria din 2018. Consorțiul reunește universitățile istorice și universități de referință ale țării.

Acesta este cea mai complexă structură academică de profil din România sub aspectul tradiției academice, mărimii (40% din studenții din România și 55% din personal cu posturi normate), distribuției regionale (toate regiunile de dezvoltare din țară), diversității programelor de studiu (majoritatea membrilor – universități comprehensive) performanțelor în clasamentele internaționale de referință.

Sursa: transilvaniabusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page