Tinerii clujeni, mai aproape de cultura românească
Tinerii clujeni, mai aproape de cultura românească

Tinerii clujeni, mai aproape de cultura românească

Zeci de elevi de la două instituții de învățământ din Cluj-Napoca au participat marți, 3 mai 2022, la un atelier de joc tradițional, în cadrul manifestării „Mândru-i jocu’ pă la noi”, derulată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT), instituție subordonată Consiliului Judeţean Cluj.

Tinerii au mai aflat amănunte și despre instrumentele tradiționale din lemn, fluierul și tulnicul, dar au vizionat și un film documentar etnografic – „Claca de tors, țesut și depănat, la Orman”. Prin această călătorie în vremurile de demult, cei peste 50 de elevi de la Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” și de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, majoritatea îmbrăcați în costume populare, au aflat ce era claca în lumea satului, când se desfășura și ce însemnătate avea în cadrul relațiilor sociale.

De asemenea, și etnologul Răzvan Roșu le-a făcut o incursiune în istoria și tehnica de confecționare a instrumentelor tradiționale din lemn, fluierul și tulnicul, și le-a exemplificat câteva melodii la aceste instrumente. De menționat este faptul că localnicii din Apuseni folosesc şi astăzi tulnicul, atât ca instrument muzical, cât şi ca mijloc de comunicare sau chemarea animalelor, în satele risipite prin munţi. În ce privește fluierul, tinerii au aflat că acesta era confecționat în special de ciobani și, de multe ori, în vechime, oamenii jucau acompaniați doar de fluier și cimpoi.

În ultima parte a activității, participanții au fost inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei și din zona Mocănimea Gilăului. Coordonați de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc, prin mâinile cărora, de-a lungul timpului, au trecut generații de jucăuși, tinerii au învățat pașii de bază ai jocurilor tradiționale, dar și strigăturile specifice. Totul s-a desfășurat în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, în formula de trio transilvan, compus din Emil Mihaiu – vioară, Tudor Motoc – braci și Zenu Zanc – contrabas. În timpul jocului, profesoara Camelia Motoc le-a vorbit copiilor și despre componența costumului popular, care reflectă vârsta, statutul social și locul de proveniență a celui ce-l poartă.

La final, toți cei implicați s-au bucurat de albume fotografice, CD-uri și cărți ce reflectă cultura tradițională din județul Cluj, toate apărute la editura Tradiții Clujene.

Astfel de proiecte educative, derulate de echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, au menirea de a-i apropia pe tineri de tradițiile și obiceiurile populare.

Materialul video poate fi vizualizat aici.

Sursa: Tradiții clujene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook Page